Τη νέα πρόταση της Αθήνας εξετάζει το Eurogroup

Τη νέα πρόταση της Αθήνας εξετάζει το Eurogroup

Στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα με τηλεδιάσκεψη, βρίσκεται  η ελληνική πρόταση που απεστάλη στους θεσμούς σε μια ύστατη κίνηση της Αθήνας, να υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή πριν λήξει το πρόγραμμα, συμφωνία.

Με την πρόταση που υπέβαλλε η Αθήνα ζητά διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως προκύπτει από την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον επικεφαλής του Eurogroup, με κοινοποίηση στους Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, η Αθήνα ζητά νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ έως το 2017 προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Όπως τονίζεται στην επιστολή μέχρι το τέλος του 2017 ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση στις αγορές.

Παράλληλα, η Αθήνα ζητά το παράταση του προγράμματος για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις ισχυρές πιέσεις που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία το β” εξάμηνο του έτους και θα αντιμετωπίσει το 2016, καθώς:

  • δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014
  • η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές
  • το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και το αίτημά παράτασης δεν έγινε δεκτό
  • ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.