Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη

Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη

Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη

Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη για την Ελλάδα, μετά από αίτημα που υπέβαλαν στον Ν. Τουσκ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Η σύνοδος κορυφής, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Θα προηγηθεί την Δευτέρα συνεδρίαση του Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ την Τρίτη θα υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας που παρουσιάζεται μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος και το «Όχι» που επικράτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει το πρωί της Δευτέρας, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

Για ένα πολύ λυπηρό αποτέλεσμα σε σχέση με το μέλλον της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοινώνοντας την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης την Τρίτη τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

«Περιμένουμε πλέον τις πρωτοβουλίες των αρχών της Ελλάδας», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλευθείς, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

Την Δευτέρα θα έχουν κατά ίδιαν συνάντηση και οι Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι το βράδυ της Κυριακής είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και όπως έγινε γνωστό αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας και οι δύο συμφωνούν ως προς το ότι η ψήφος των Ελλήνων πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή.

Την Τρίτη επίσης ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, από την πλευρά του τόνισε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τις προτάσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες κάλεσε να είναι «ουσιαστικές και εποικοδομητικές».

Ο κ. Σουλτς εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα, ενώ προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τις επόμενες δύο ημέρες η Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που θα βρεθεί η χώρα.

ΠΗΓΗert.gr
SHARE