Μέρκελ-Ολάντ: Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

Μέρκελ-Ολάντ: Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

Μέρκελ-Ολάντ: Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

Την παρουσίαση σαφών και αξιόπιστων προτάσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ανακοίνωσαν πως αναμένουν στη Σύνοδο Κορυφής  η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες έπειτα από συνάντηση που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, σημείωσαν πως σέβονται το αποτέλεσμα, πως η πόρτα παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Όπως είπε η κ. Μέρκελ αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται «οι αναγκαίες προϋποθέσεις» για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πει στην Ευρωζώνη πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ, την Τρίτη ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι θα καθορίσει τη στάση των κρατών της Ευρωζώνης έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και πως η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα οικοδόμημα οικονομικό η χρηματοπιστωτικό. Έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες. Στην Ε.Ε. υπάρχει θέση για την εθνική κυριαρχία, υπάρχει και η έννοια της ευθύνης» ανέφερε και στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι υπάρχει σεβασμός στην επιθυμία του ελληνικού λαού, ωστόσο θα πρέπει να δούμε πως αυτή «θα ζυγιστεί» και από τα υπόλοιπα 18 κράτη μέλη. Όπως είπε η Ευρώπη βρίσκεται σε μια συγκυρία που αντιμετωπίζει και άλλες σημαντικές προκλήσεις και πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και προς τις άλλες 18 χώρες και πως μπορεί να κρατηθεί ακέραια εάν κάθε χώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.