Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Είναι τιμή μου να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά» ανάφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο των εταίρων, πως ή θα υπογραφεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο Grexit.

«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπης αλλά επιλογή στις αρχές αλληλεγγύης και ισότητας. Είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει τις δυσκολίες» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στο δημοψήφισμα  στα περί τρομοκρατίας  που όπως ισχυρίστηκε υπέστησαν οι Έλληνες προκειμένου να μην ψηφίσουν Ναι, μερίδα του Κοινοβουλίου αντέδρασε.

Κάποιοι χειροκρότησαν και σήκωσαν πανό με το «ΝΟ» και κάποιοι φώναξαν «ου»!

Ο πρωθυπουργός σταμάτησε την ομιλία του λέγοντας «Πάταξον με, άκουσον δε» και συνέχισε «ο Ναός της Δημοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο χώρος που ακούγονται όλες οι απόψεις».

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του λαού, είναι δεδομένο πως πλέον πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς τα οικονομικά λάθη που τελμάτωσαν τη χώρα, χωρίς την αέναη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε βαθιά κατάθλιψη» και συμπλήρωσε: «Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, που είπε «όχι», δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές διακηρύξεις της Ευρώπης, της ισονομίας και της ισότητας».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους μήνες της διακυβέρνησής μου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση δεν αφορά τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα έκανε μία δύσκολη προσπάθεια σκληρής προσαρμογής που εξάντλησε τον ελληνικό λαό. Τέτοια προσπάθεια έγινε και σε άλλα κράτη και αναγνωρίζω αυτές τις προσπάθειες. Πουθενά όμως δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας. Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, το πείραμα όμως οφείλω να πω ότι δεν πέτυχε. Εκτοξεύτηκε η φτώχεια και η ανεργία στα ύψη, ενώ διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Σήμερα, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απαλλαγεί από αυτή την πορεία και καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μία συμφωνία για έξοδο από την κρίση, που θα δείχνει ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μέτρα που θα μεταφέρουν το βάρος σε εκείνους που μπορούν να τα σηκώσουν» σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός

«Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Η πρώτη μας δέσμευση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, σήμερα στέλνουμε έτοιμα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αναλάβαμε τη δέσμευση να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην κρίσιμη συγκυρία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Από τον Αύγουστο του 2014 έχει να λάβει η Ελλάδα εκταμίευση δόσης σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης που ίσχυε έως το τέλος Ιουνίου. Τα 7 δισ. δεν δόθηκαν και δεν είχε ευθύνη η δική μας κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν υπήρχε λόγω της συγκεκριμένης ιδεολογικής αναφοράς, αλλά γιατί το πρόγραμμα δεν είχε κοινωνική συναίνεση».

«Οι κυβερνήσεις ανέχθηκαν και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική ελίτ. Καμία από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο των φωτισμένων και δικαίως φωτισμένων κρατικών υπαλλήλων».

«Η κρίση πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα και σε αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Μιλάμε για την Ενωμένη Ευρώπη, ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Καλούμαστε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό και να μην ανατραπεί με τη ρήξη η παράδοση της Ενωμένης Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και την ιστορική μας ευθύνη».