Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για τις ελληνικές προτάσεις – Πρός πολυετές πρόγραμμα –...

Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για τις ελληνικές προτάσεις – Πρός πολυετές πρόγραμμα – Το Σάββατο Eurogroup – Tην Κυριακή Σύνοδος των 28

Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για τις ελληνικές προτάσεις – Πρός πολυετές πρόγραμμα – Το Σάββατο Eurogroup – Tην Κυριακή Σύνοδος των 28

Την αναγκαιότητα να κατατεθούν αμέσως οι ελληνικές προτάσεις και το ελληνικό αίτημα για το πρόγραμμα του ESM, τονίζουν με τον πιο έντονο τρόπο οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί δίνουν οι εταίροι για την αναλυτική παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων ώστε το Σάββατο να συνεδριάσει το Eurogroup και την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής των 28 της ΕΕ να επικυρώσει τη συμφωνία. Αλλιώς οι 28 θα ασχοληθούν με πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Έλληνες πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ως τις 9 Ιουλίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ  είπε ότι περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Παρασκευή το πρωί. Απόψε δεν βρήκαμε μια λύση, είπε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο αν δεν υπάρχει συμφωνία την Κυριακή. Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι είναι σθεναρά εναντίον του Grexit.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε ότι έχουμε κάθε διάθεση να εξετάσουμε την πρόταση του ΕSΜ και αν υπάρχει βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις μέχρι την Παρασκευή το πρωί λεπτομερέστατες προτάσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα τελείωσε. Τώρα χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα. Η συζήτηση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε μια πολυετή διαδικασία. Εμείς πρέπει να φτάσουμε στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να ζητήσουμε την εντολή ώστε να προχωρήσει το αίτημα της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να γίνει από σήμερα μέχρι την Πέμπτη, είπε η κ. Μέρκελ. Μετέφερε ακόμη τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ  το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στη ΕΕ  και την Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να γίνει αύριο το πρωί και να συνοδεύεται από αίτημα την Πέμπτη. Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τις ελληνικές θέσεις το Σάββατο. Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ταχύτητα. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα είπε ο Ολάντ. Είναι εφικτή ακόμη μια συμφωνία, όμως θα χρειαστεί όχι μόνο να μη χαθεί χρόνος αλλά και ανάληψη ευθύνης. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να δουλέψουμε σε μια άλλη εναλλακτική, που για μας δεν είναι λύση, αλλά θα είναι συνέπεια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ρέντζι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι ένα happy end  την Κυριακή στη Σύνοδο των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότιαυτή η σύνοδος θα είναι η τελευταία για το ελληνικό ζήτημα τονίζοντας ότι θα είναι σημαντικό να περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Ρέντζι είπε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία.

Αν το Eurogroup καταλήξει το Σάββατο τότε την Κυριακή θα υπάρξει συμφωνία είπε ο Αυστριακός Καγκελάριος κ. Φάιμαν. Είπε συγκεκριμένα: Αν δεν υπάρξει πρόγραμμα δεν θα υπάρξουν γέφυρες. Δεν μπορέσαμε να βρούμε σήμερα λύση γιατί δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν πρόκειται να δώσουμε επιμήκυνση. Αν την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία τότε την Κυριακή οι αρχηγοί των κρατών είπαν ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί ένα plan Β και θα συνεδριάσουμε και οι 28 για ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας.