Καλοκαιρινά παιχνίδια για να ξεκολλήσετε τα παιδιά σας από τις … οθόνες!

Καλοκαιρινά παιχνίδια για να ξεκολλήσετε τα παιδιά σας από τις … οθόνες!

Καλοκαιρινά παιχνίδια για να ξεκολλήσετε τα παιδιά σας από τις … οθόνες!

Το καλοκαίρι ξεκίνησε, τα σχολεία έκλεισαν και οι ώρες που περνούν τα παιδιά στο σπίτι είναι πολλές. Η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ίσως είναι ο πιο εύκολος τρόπος για τους γονείς να τα απασχολήσουν ώστε να βρουν λίγο χρόνο να ξεκουραστούν ή να κάνουν τις δουλειές τους.
Ο καθιστικός χρόνος, ο χρόνος δηλαδή που αφιερώνουν τα παιδιά σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα, είναι εξαιρετικά επιζήμιος για την ψυχοσωματική τους υγεία καθώς αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Παρόλο που θεωρητικά οι ενασχολήσεις αυτές είναι ευχάριστες για τα παιδιά, όλο και περισσότερο τα ακούμε να λένε την λέξη…βαριέμαι!!! Η σωματική αδράνεια, μειώνει την διάθεση για παιχνίδι, σκοτώνει την φαντασία των παιδιών καθώς αισθάνονται ότι πέρα από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν υπάρχει διασκέδαση, δεν υπάρχουν επιλογές. Μπορεί όμως ο γονέας να εξωθήσει το παιδί σε δραστηριότητες – παιχνίδια, που μπροστά τους η τηλεόραση… θα ωχριά.
Πέρα από τα κλασσικά παιχνίδια κρυφτό, κυνηγητό, «μήλα», ποδόσφαιρό, μπάσκετ, σας δίνουμε παρακάτω μερικές ιδέες που με πολύ φαντασία και χωρίς έξοδα θα σηκώσουν τα παιδιά από τον καναπέ και θα τα διασκεδάσουν μέχρι τελικής πτώσεως!!!!

Εξωτερικές δραστηριότητες, για όσους έχουν χρόνο και χώρο…

Ποδήλατο, το αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών, το θετικό με αυτό, είναι ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά δεν βαριούνται ποτέ, ακόμα και αν δεν έχουν αδελφάκια να τους κάνει παρέα και κατά τη διάρκεια της οποία μπορούν να αθλούνται και οι γονείς. Μια βόλτα με ποδήλατα μπορείτε να την απολαύσετε εξίσου!
Πισίνα! Αν η πρόσβαση στη παραλία δεν είναι εύκολη , τώρα το καλοκαίρι τοποθετήστε είτε στην αυλή σας είτε στη βεράντα σας μια πλαστική πισίνα και αφήστε το παιδί να δροσιστεί και να πλατσουρίσει με τις ώρες!
Κουταλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες! Αν έχουμε μεγάλη παρέα ή πολλά παιδιά, τα βάζουμε να παίξουν το γνωστό παιχνίδι, με το κουτάλι στο στόμα πάνω στο οποίο βάζουμε ένα αυγό, ορίζουμε σημείο εκκίνησης και τερματισμού και ξεκινάμε, όποιος φτάσει στο σημείο τερματισμού πρώτος χωρίς να ρίξει το αυγό κερδίζει! Τσουβαλοδρομίες μπορούμε να παίξουμε χρησιμοποιώντας είτε τα σακιά που προορίζονται για αυτό το παιχνίδι και πωλούνται σε καταστήματα παιχνιδιών, είτε αν πρόκειται για μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας μαξιλαροθήκες!
Αν θέλετε να απλουστεύσετε το παιχνίδι (και να μην γεμίσετε σπασμένα αυγά, ούτε να πλένετε μαξιλαροθήκες μετά) μπορείτε στο κεφάλι κάθε παιδιού να τοποθετήσουμε ένα ελαφρύ βιβλίο και σκοπός να είναι να διανύσει την απόσταση που ορίσαμε χωρίς να του πέσει!

Δραστηριότητες στο σπίτι, για όσους δεν έχουν χρόνο ή τρόπο να βγουν από το σπίτι …

Μάντεψε Ποιος… Κολλήστε με ταινία στην πλάτη του κάθε παιδιού την φωτογραφία ενός ζώου ή ενός αντικειμένου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάθε παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μόνο με «ναι» ή «όχι» ώστε να καταφέρει τελικά να μαντέψει τι απεικονίζεται στην κάρτα της πλάτης του. Βοηθήστε το παιδί εξηγώντας του ότι μπορεί να αρχίσει το παιχνίδι κάνοντας για πρώτη ερώτηση «Είμαι κάποιο ζώο ή αντικείμενο;». Στο τέλος κάθε παιδί λέει με την σειρά του τι νομίζει ότι είναι.
Πιο απλή εκδοχή του ίδιου παιχνιδιού είναι να λέμε στο παιδί να σκεφτεί κάποιο αντικείμενο ή ζώο και εμείς να προσπαθούμε να μαντέψουμε.
Κρυμμένος θησαυρός ..μπορείτε να σκορπίσετε παιχνίδια μέσα στο σπίτι και να τα αφήσετε να τα βρουν (αν ο θησαυρός είναι κάποια λιχουδιά, το παιχνίδι αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον!!). Για μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να σχεδιάσετε μικρούς χάρτες, όπου από το ένα στοιχείο θα οδηγούνται στο άλλο, ωσότου βρουν τον θησαυρό!!!
«Βάψε χρώμα»… Ένα παιδί είναι ο κυνηγός… Φωνάζει «βάψε χρώμα» και λέει ένα χρώμα. Όλα τα παιδιά πρέπει να πιάσουν ένα αντικείμενο αντίστοιχου χρώματος ενώ ο κυνηγός τα κυνηγάει εάν προλάβει και πιάσει κάποιο παιδί πριν αυτό πιάσει το… χρώμα τότε γίνεται εκείνο κυνηγός.
Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά.. Το μαγείρεμα παίρνει χρόνο σε καθημερινή βάση για την μαμά (και τον μπαμπά ενίοτε), βάλτε τα παιδιά δίπλα σας και παροτρύνεται τα να βοηθήσουν, ρίχνοντας τα μπαχαρικά ή ανακατεύοντας στο προπαρασκευαστικό στάδιο του μαγειρέματος, μπορούν να πλάσουν μπιφτέκια, να ανακατέψουν τη ζύμη, να γεμίσουν τα λαχανικά για τα γεμιστά, να σπάσουν τα αυγά σε ένα μπωλ κλπ, θα τα κάνετε πρώτα από όλα να νιώσουν χρήσιμα και δημιουργικά, θα περάσετε χρόνο μαζί τους. θα τους δώσετε να καταλάβουν πόσος χρόνος και κόπος απαιτείται για αυτό που συνήθως βρίσκουν έτοιμο στο τραπέζι.
Μπορεί τις πρώτες φορές να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να καθαρίσουμε, με τον καιρό όμως θα μάθουν να βοηθούν και δεν θα χρειάζεται να λέμε: ‘Δες λίγο τηλεόραση μέχρι να τελειώσω το μαγείρεμα’.
Τα παιχνίδια εντός σπιτιού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για γονείς που επιθυμούν να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά ή να περνούν χρόνο μαζί τους, σε μια καθημερινότητα που αποτελείται από πολλές υποχρεώσεις και καθόλου ελεύθερο χρόνο.

Καλή διασκέδαση!!!!

Επιμέλεια: Χρυσάφη Ασπασία