Μειωμένη κατά 7,5% η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε.

Μειωμένη κατά 7,5% η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε.

Μειωμένη κατά 7,5% η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε.
Για μεγάλη πτώση στην φετινή παραγωγή σιτηρών της Ε.Ε., της τάξης του 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, προειδοποιούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, και παράλληλα εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη προϊόντων από την αγορά σχετικά με την προστασία των καλλιεργειών από τα παράσιτα και τις ασθένειες.

Η κίνηση αυτή έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας των Copa- Cogeca για τα δημητριακά στις 9 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρός της κ. Max Schulman είπε: «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ των 28 κρατών – μελών θα είναι μειωμένη κατά 7,5% το τρέχον έτος ανερχόμενη σε 296 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 320,5 εκατομμύρια τόνους πέρυσι. Αλλά δεν είμαστε ακόμη στο σημείο της συγκομιδής και μπορεί να μειωθεί περαιτέρω λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, όπως η πρόσφατη ξηρασία και οι καύσωνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χειμερινές καλλιέργειες, ωστόσο, σε καλή φόρμα αυτή τη στιγμή με καλές προσδοκίες για ποιότητα».

«Φέτος υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αβεβαιότητα για την καλλιέργεια αραβοσίτου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και λόγω έλλειψης αποτελεσματικών εντομοκτόνων για την προστασία των καλλιεργειών από τα σκουλήκια και άλλα παράσιτα. Τα φυτά πρέπει να είναι ισχυρά, προκειμένου να αντισταθούν στην ξηρασία ή στις υγρές περιόδους, σε παράσιτα και ασθένειες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετές προμήθειες ζωοτροφών για τα ζώα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες χρειάζονται ικανά εργαλεία στη διάθεσή τους για την προστασία της υγείας των καλλιεργειών και των εισροών τους, όπως το λίπασμα. Η τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με τα προϊόντα φυτοπροστασίας θα πρέπει να βελτιωθεί για να εξασφαλιστεί αυτό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμης πολιτικής και πάρα πολλή γραφειοκρατία και μια μακροσκελές σύστημα έγκρισης. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ζητούμε από την ΕΕ την υποστήριξη και την αύξηση της έρευνας για τη βελτίωση της αναπαραγωγής των φυτών και την ανάπτυξη νέων ποικιλιών», κατέληξε.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: www.copa-cogeca.eu