Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες

"Θα είναι μία αρκετά δύσκολη συνάντηση", παραδέχεται ο πρόεδρος του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει «πολύ, πολύ ισχυρή δέσμευση» για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμανε ακόμα πως υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ουσία των ελληνικών προτάσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις παρατηρήσεις των υπουργών και των θεσμών, ώστε να γίνουν βελτιώσεις.

Πάντως, παραδέχθηκε πως «θα είναι μία αρκετά δύσκολη συνάντηση».

Σόιμπλε: Αδύνατο το κούρεμα χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε για μία ακόμα φορά σκληρή στάση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πιθανότητα διαγραφής χρέους, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, και προβλέποντας «εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Γεωργιάδης: Έτοιμοι να στηρίξουμε το ελληνικό αίτημα

Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.

O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης», γιατί όπως είπε, «η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».

Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».

Πάντοαν: Ο δρόμος δεν είναι εύκολος

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup, και προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά.

Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Νούναν: Καταστροφή το δημοψήφισμα

«H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινίσεις σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται, όπως είπε ο Μ. Νούναν, το ζήτημα των τραπεζών και πώς σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις.

Ανέφερε πως «το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν, αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗwww.news.gr
SHARE