Επανέναρξη της Συνόδου μετά την τετραμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τούσκ

Επανέναρξη της Συνόδου μετά την τετραμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τούσκ

Επανέναρξη της Συνόδου μετά την τετραμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τούσκ

Άρχισαν λίγο μετά τις 21:00 οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης με σκοπό τις διαβουλεύσεις. Στο διάστημα αυτό, ο Πρωθυπουργός είχε κατ” ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει η ΕΡΤ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η εμπλοκή επί σημείου που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο προτάσεων του Eurogroup σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα τα περί «μεταφοράς πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δις ευρώ σε υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος». Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών, αναφέρεται στο ευρωπαϊκό προσχέδιο.

Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες υπάρχουν πολλές διαφωνίες και από την ελληνική πλευρά αλλά και από άλλες χώρες. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα δύσκολο αυτό που προτείνεται, να νομοθετήσει δηλαδή η χώρα μας μια σειρά δράσεων τις επόμενες τρεις μέρες ώστε την Πέμπτη να συζητηθεί στο Eurogroup ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα.