Μέρκελ: Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη – Ολάντ: Η Γαλλία...

Μέρκελ: Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη – Ολάντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία

Μέρκελ: Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη – Ολάντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία

«Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη» δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής.

Η γερμανίδας καγκελάριος πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τελικό αποτέλεσμα από το Eurogroup. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρχει συμφωνία  με κάθε κόστος. Το βράδυ θα ελέγξουμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γαι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας απόψε. Απόψε δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη, την Ευρώπη» δήλωσε από την  πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να καταδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε την έννοια της Ευρώπης και ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι έχουμε από κοινού», ανέφερε ακόμα.

Οσον αφορά το σενάριο του προσωρινού Grexit, ο Ολάντ τόνισε ότι «δεν υπάρχει Grexit υπό αίρεση. Υπάρχει ελλάδα στην ευρωζώνη και ελλάδα εκτός».

«Εχουμε το καθήκον να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Είμαστε πολύ κοντά, η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ. Πρέπει να υπάρχουν κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι, πέραν της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που απαιτούν οι συνθήκες από εκείνη. Είναι μια ιστορική συγκυρία γοια την Ευρώπη που πρέπει να δώσει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγαλύτερη εικόνα της Ευρώπης, είπε ο Ε. Κένι.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, θέλω να πω ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σήμερα σε αποτέλεσμα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε.

Οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σωστά, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σήμερα θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, δήλωσε προσερχόμενος ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Ζοζέφ Μουσκατ, σημειώνοντας ότι η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης γίνεται επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών.

«Η καλύτερη λύση θα είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά όχι με κάθε κόστος», συνέχισε ο Μουσκατ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών. Όπως ανέφερε, η σημερινή απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι αν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί τουλάχιστον από δύο κράτη-μέλη λόγω των κοινοβουλευτικών τους διαδικασιών.

Τέλος, είπε, ότι το σημείο εκκίνησης της σημερινής συζήτησης θα είναι η έκθεση των τριών θεσμών, αν και τα μέτρα που ήταν ικανοποιητικά πριν από λίγο καιρό δεν είναι πλέον, γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.