Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Η Κερασιά

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Η Κερασιά

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου! Η Κερασιά

Από όλη την Ελλάδα έρχονται επισκέπτες στη Λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι της Καρδίτσας! Πόσοι από εμάς βρίσκουμε το χρόνο να ανεβούμε μία βόλτα μέχρι εκεί; Μόλις μισή ώρα οδικώς από το κέντρο της πόλης, ο δρόμος οδηγεί στην πανέμορφη Κερασιά που οφείλει το όνομά της στις πολλές κερασιές που έχουν φυτρώσει στην περιοχή.

Η Κερασιά απέχει 3χλμ από τη λίμνη και η θέα προς αυτήν είναι απεριόριστη, σα να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο φυσικό μπαλκόνι, αφού είναι κτισμένη σε υψόμετρο 920μέτρων. Πρόκειται για μία περιοχή προικισμένη από τη φύση, που με τις προσεγμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες. Οι λέξεις φαντάζουν φτωχές για να περιγράψουν την εικόνα που αντίκρισα. Πλακόστρωτα δρομάκια στο μεγαλύτερο μέρος του οικισμού ανηφορίζουν και κατηφορίζουν τις απότομες πλαγιές και οδηγούν στην κεντρική πλατεία. Στη μέση αυτής ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος και πλάι του ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1875. Από εκεί ψηλά στην πλατεία η θέα της λίμνης είναι υπέροχη! Στην άλλη πλευρά της πλατείας βρίσκεται η Πνευματική Στέγη και λίγο πιο πάνω μερικά καφενεδάκια. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις πολύ παλιές και θαυμαστές τοιχογραφίες τού 1637 που σου προκαλούν δέος. Λέγεται μάλιστα ότι η Παναγία υπέδειξε τη θέση για την ανέγερση του μοναστηριού μέσω της εικόνας της και κατά τη μεταφορά της προς το χωριό δάκρυζε και εκεί όπου έπεφταν τα δάκρυα φύτρωναν τα «δακράκια» ή «δάκρυα της Παναγιάς» (νάρκισσοι). Στην κορυφή του χωριού συναντούμε το παλιό σχολείο, που έχει αναπαλαιωθεί σε πολιτιστικό κέντρο, το οποίο φιλοξενεί κάθε χρόνο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων (στο μυαλό μου ξυπνούν αναμνήσεις από εκθέσεις ζωγραφικής, βραδιές ποίησης, τραγουδιού και κεφιού!) και ακόμα πιο ψηλά βρίσκεται η παιδική κατασκήνωση.

Περιπλανηθείτε στα δρομάκια και επιτρέψτε στον εαυτό σας ακόμα και να χαθεί σε αυτά, ώστε να έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τα παλιά πέτρινα σπιτάκια που είναι χτισμένα πλάι πλάι ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και να ανακαλύψετε κάποια από τις πολλές κρήνες του χωριού για να δροσιστείτε. Ωστόσο, κατά τη διαδρομή σας, κάθε τόσο να κάνετε και μία στάση για να κοιτάζεται γύρω σας τις ομορφιές του χωριού, φυσικές και μη, οι οποίες είναι αναρίθμητες!

κερασιά (1)

Κερασιά (3)

Ελπίδα Κυπραίου
Διπλωματούχος Μηχανικός
Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ
Σχεδιάστρια & Τεχνολόγος Ξύλου & Επίπλου

SHARE
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο καλά γνωρίζετε την πόλη στην οποία ζείτε; Γνωρίζετε αν έχει μουσεία, πινακοθήκες ή άλλα αξιοθέατα που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες; Μήπως σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσουν στο δρόμο που είναι, για παράδειγμα, το Μουσείο της Πόλης και να μην γνωρίζετε να τους κατευθύνετε ή να σας ρωτήσουν εάν είναι ωραία στα Λουτρά Σμοκόβου ή στον Ελληνόπυργο και να μην τα έχετε επισκεφτεί ποτέ για να σχηματίσετε μια άποψη και να τους απαντήσετε; Στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας και στους γρήγορους ρυθμούς ζωής που μας κατακλύζουν, πολλά πράγματα περνούν απαρατήρητα ή τα θεωρούμε δεδομένα επειδή τα έχουμε δίπλα μας και τελικά δεν τα επισκεπτόμαστε καμία φορά. Αν αναλογιστούμε όμως τις εμπειρίες που πρόκειται να αποκομίσουμε, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε και... ποτέ δεν είναι αργά για ένα ξεκίνημα! Ας γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτήν την ευχάριστη περιπλάνηση στην Καρδίτσα και στα γύρω χωριά και ας αναζητήσουμε τις ομορφιές αυτού του τόπου σα να ήμασταν τουρίστες.