Δραματικό μήνυμα Τσίπρα: Ή ψηφίζετε ή αύριο δεν θα είμαι πρωθυπουργός

Δραματικό μήνυμα Τσίπρα: Ή ψηφίζετε ή αύριο δεν θα είμαι πρωθυπουργός

Δραματικό μήνυμα Τσίπρα: Ή ψηφίζετε ή αύριο δεν θα είμαι πρωθυπουργός

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι αν δεν έχει τη στήριξη της Κ.0. τότε δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα.

Η χώρα και η κυβέρνηση κινείται στην κόψη του ξυραφιού και η δραματική έκκληση που έκανε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Ένα πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε, είναι αν αυτό το δίλημμα που τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ήταν πλαστό η πραγματικό. Αν πιστεύει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα ή κάποια μπλόφα των δανειστών, να βγει να το πει» δήλωσε ο κ. Τσίπρα.

Και συνέχισε: «Αν κάποιος πιστεύει ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας. Εγώ είμαι πρωθυπουργός, επειδή έχω μια ΚΟ στην οποία στηρίζομαι και βασίζομαι. Αν δεν έχω την στήριξη από αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Με την κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να περιορίσει τον αριθμό των «ανταρτών» που ακούγεται ότι θα είναι 30 ή 40, ένας αριθμός που μπορεί να τινάξει στον αέρα η κυβέρνηση. Μάλιστα υπήρξε ένα σενάριο που αναφέρει ότι αν μέσα στη διαδικασία της Βουλής υπάρξει μεγάλη διαρροή να ζητήσει ο κ. Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
Μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η άποψη του σχεδίου Σόιμπλε από τον Λαπαβίτσα, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Το σχέδιο Σόιμπλε είχε και ένα άλλο σκέλος, το οποίο ήταν και η πτώση της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εναλλακτικές λύσεις από τους διαφωνούντες και κάλεσε τους βουλευτές να διατηρήσουν την ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Επίσης, περιέγραψε την κατάσταση και αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε όχι μόνο επί 17 ώρες στην Ευρωσύνοδο, αλλά και όλο το χρονικό διάστημα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

Ανέφερε ότι τήρησε τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου και προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαντλώντας τα διαπραγματευτικά μέσα.

Πρόσθεσε επίσης ότι κανείς δεν μπορει να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια για να φέρει η κυβέρνηση αμοιβαία επωφελή λύση.

Περιέγραψε τα γεγονότα των τελευταίων ετών, το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα, με τρόπο ξεκάθαρο, καθώς ήταν εκφρασμένη η πολιτική βούληση από συντηρητικούς κύκλους της ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν άφηνε τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τα όποια θετικά θα υπήρχαν σε καθεστώς εθνικού νομίσματος.

Μίλησε, δε, για το χρέος της κυβέρνησης που, όπως είπε, είναι να αποφευχθεί μία σοβαρή επιδείνωση ανθρωπιστικής κρίσης και οικονομικής καταστροφής.

Σημείωσε πως διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε και γι” αυτό ο ίδιος έμεινε ως το πρωί, δίνοντας τη μάχη στις Βρυξέλλες.

Η πολιτική εκτίμηση του πρωθυπουργού στην ομιλία του ήταν πως υπήρχε συγκεκριμένη βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο να πέσει η κυβέρνηση αυτή, κάτι που εκφράστηκε με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να έρθει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα.

Έκανε λόγο για σχέδιο που απεργάζονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τους βουλευτές του, συναισθανόμενος απολύτως ζητήματα, κριτικές, αιτιάσεις, προβληματισμούς και διαφωνίες, να διατηρήσουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Ο Λαφαζάνης

Σύμφωνα με το iefimerida, αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να δέχεται μνημόνια.
«Τα διλήμματα μνημόνια ή καταστροφή τα έθεταν και οι προηγούμενοι και είναι διάτρητα και τρομοκρατικά» είπε.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επέμεινε : Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει εναλλακτική λύση.
Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο εφόρμησης» στην ΤτΕ είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκτός αίθουσας της ΚΟ:
«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης ζήτησα απλά αν υπάρχουν τα 22 δισ να τα δώσει στο λαό η κυβέρνηση».

Καυγάς με Δραγασάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για φιάσκο της διαπραγματευτικής τακτικής και επέρριψε την ευθύνη για την υπογραφή του νέου μνημονίου στην ομάδα που μετέβη στις Βρυξέλλες και στον κ. Δραγασάκη.

Σε εκείνο το σημείο ο δεύτερος ζήτησε τον λόγο και επιχείρησε σημείο προς σημείο να αποδομήσει την κριτική Λαφαζάνη.

Ωστόσο, η ρητορική της ερωταπόκρισης που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον κ. Λαφαζάνη με αποτέλεσμα να του αναφέρει πως «έπρεπε να έχεις λάβει υποψη σου την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικής στην στρατηγική».

Λαφαζάνης σε πηγαδάκι: Οχι, παρόν, ή αποχή

«Γίνεται μία ληστεία στη χώρα κ κατηγορούμαι εγώ ότι θα κάνω ντου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση είναι ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτόν τον εκβιασμό και την καταστροφή, που συντελείται στη χώρα. ΌΧΙ, παρόν ή αποχή οι τρεις εναλλακτικές, κατά συνείδηση η ψήφος… Ελπίζω οι βουλευτές να μην υποκύψουν σε πιέσεις. Δεν θέτουμε θέμα κυβέρνησης, στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα μέτρα.

Δεν παραιτούμαι…μέχρι τώρα… Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερες από τις μισές υπογραφές στην Κεντριική Επιτροπή που τάσσονταιι κατά της συμφωνίας», είπε ο κ. Λαφαζάνης.