Τσίπρας: Εγώ δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

Τσίπρας: Εγώ δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

Τσίπρας: Εγώ δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

Είχαμε μια σκληρή στάση από τους εταίρους που δεν συνάδει με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και μια σκληρή συμφωνία που είναι ωστόσο η διέξοδός μας από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ1.

«Απόψε θα πω μόνο αλήθειες», ξεκίνησε ο πρωθυπουργός στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη που μεταδίδεται μια μέρα πριν από την κρίσιμη ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στη Βουλή και μια μέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή έξοδος από το ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είπε ο κ Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47 του χρόνια, ανέφερε.

Αναλαμβάνω τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς.

Όπως είπε, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για «ναι ή όχι στο ευρώ» και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει.

Διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι” αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί. «Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη», τόνισε.

Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε.

Για διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία. Αλλά ο καθένας έχει την ευθύνη να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί. Αυτό της ενότητας και διατήρησης της αριστερής κυβέρνησης; Η το σχέδιο εκείνων που θέλουν να τη ρίξουν;

Κάθε φορά κάνεις επιλογές ανάλογα με εναλλακτικές που έχεις μπροστά σου, Είναι προφανές και δεν θα βγω να πω ότι αυτό που φέρνω είναι success story. Συνειδητοποίησα το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit γύρω στον Μάρτιο/Απρίλιο. Τότε ο Σόιμπλε είπε στον Βαρουφάκη: Πες στον Πρωθυπουργό σου ή συμφωνεί ή πάμε σε συναινετικό Grexit. Πήρα αμέσως την Μέρκελ – Μου είπε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δικό της σχέδιο

Αλλη κυβέρνηση

Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα.

«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι” αυτές και να μη δραπετεύει», τόνισε. «Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι».

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμες στιγμές, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

Σημείωσε ότι οι στιγμές οι συνθήκες είναι έκτακτες και πως ο καθένας με βάση την αίσθηση που έχει για την ιστορία και την ευθύνη του αναμετράται με αυτές. Είπε ότι ο ίδιος δεν βάζει το μαχαίρι στον λαιμό σε κανέναν και πως όμως με βάση αυτά τα δεδομένα ο καθένας τοποθετείται.

Υπογράμμισε ότι μετά από 5 μήνες που πήρε αποφάσεις που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα, που το πάλεψε όσο κανείς, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει θέμα για το εάν η επιλογή του σέβεται την ηθική και τις αξίες της αριστεράς και της εθνικής συνείδησης και του λαϊκού αγώνα. Συνεχίζοντας τις σαφείς αιχμές προς το εσωτερικό, ανέφερε ότι η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει και πως όποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητες, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στον λαό και την ιστορία.

Επισήμανε ότι το Καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπει ο πρόεδρος να διαγράφει, πρόσθεσε ότι υπάρχουν όργανα και πως στην κουλτούρα του κόμματος και του ίδιου δεν υπάρχουν διαγραφές.

Σημείωσε ότι δεν έχει πρόθεση να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και ούτε μπορεί να έχει την ευθύνη να πει στον λαό ότι στα εύκολα ήταν εδώ και στα δύσκολα να τα βγάλει πέρα μόνος του ή ότι θα βοηθήσει εκείνος πρώτος να υλοποιηθεί το σχέδιο της παρένθεσης.