Συρμός… απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Συρμός… απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Συρμός… απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της πιθανής νέας συμφωνίας και ήδη καταγράφονται οι πρώτες 30 απολύσεις, «μακριά και πέρα από κάθε προσέγγιση σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου. Οι απολύσεις φέρεται πως ανακοινώθηκαν προφορικά, αλλά δεν έχουν εκτελεστεί προς στιγμήν λόγω του κάπιταλ κοντρόλ, διότι δεν μπορεί να καταβληθεί η αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρη Κυπριανίδη, «όσοι συνάδελφοι δεν μπήκαν στη διαδικασία να συμμορφωθούν με τις προφορικές, αναγκαστικές άδειες, οι οποίες υποβλήθηκαν προσχηματικά από την κοινοπραξία, με σκοπό την τεχνητή διατήρηση στη ζωή του αρχαιολογικού τμήματος, του τελευταίου ζωντανού κομματιού του πολύπαθου έργου, απολύονται». Διαφαίνεται μάλιστα πως θα ακολουθήσουν όλοι όσοι επιστρέψουν από τις άδειές τους, αφού το όλο σκηνικό δεν μαρτυρά τίποτε άλλο παρά την παραδοχή πως το έργο πλέον ναυάγησε…

Στην κατάσταση που βρίσκεται η κυβέρνηση, φως στις διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του έργου δεν υπάρχει, η συζήτηση των προηγούμενων εβδομάδων στην επιτροπή της Βουλής σταμάτησε εν μέσω δημοψηφίσματος και φυσικά το όλο έργο είναι προφανές πως έφτασε στο σημείο μηδέν. «Καλούμε την κοινοπραξία να ανακαλέσει τις προγραμματιζόμενες απολύσεις. Καλούμε τόσο το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να μην επιτρέψει αυτή την αυθαιρεσία όσο και το υπουργείο Υποδομών και την Αττικό Μετρό να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο έργο» αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Πριν από μερικές μέρα η κοινοπραξία επέβαλε υποχρεωτική άδεια για όλους τους εργαζόμενους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες.

Στο αρχείο

Στο μεταξύ, στο αρχείο τίθεται, με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης-αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Αργύρη Δημόπουλου, η μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ορφανοτροφείων Ελλάδος και το σωματείο «Οι φίλοι του Παπάφη», καταγγέλλοντας παράνομη εγκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης στο προαύλιο του «Παπαφείου» ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης.

Υστερα από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ, φαίνεται ότι δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις ούτε όσον αφορά την εμπλοκή του μητροπολίτη Ανθιμου, όπως καταγγελλόταν, ούτε την εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ότι παρέβησαν το καθήκον τους και επέτρεψαν την εγκατάσταση του εργοταξίου. Κατόπιν αυτών η υπόθεση αρχειοθετείται.