Αναλυτικά τα προϊόντα που μεταβάλλεται ο συντελεστής ΦΠΑ από την Δευτέρα(παραδείγματα)

Αναλυτικά τα προϊόντα που μεταβάλλεται ο συντελεστής ΦΠΑ από την Δευτέρα(παραδείγματα)

Αναλυτικά τα προϊόντα που μεταβάλλεται ο συντελεστής ΦΠΑ από την Δευτέρα(παραδείγματα)

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1160/17.7.2015 που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών, τα προϊόντα που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι:
α) Σε συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα :
– κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,
– ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),
– γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, – φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια,
– λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, – δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, – ελαιόλαδο, – παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών,
– ψωμί
– ζυμαρικά,
– νερά φυσικά,
– φαρμακευτικά προϊόντα,
– καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,
– ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου,
– είδη για αναπήρους.

β) Σε συντελεστή ΦΠΑ 23% μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα :
– ορισμένα ζωντανά ζώα, – κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,
– μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, – άνθη, – καφές, τσάϊ, ματέ και μπαχαρικά,
– μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, – λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο),
– παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων,
– ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης,
– κακάο και παρασκευάσματα κακάου, – παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, – παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων,
– διάφορα παρασκευάσματα διατροφής,
– ξύδια και υποκατάστατα αυτών,
– απορρίματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων,
– αλάτι και θαλασσινό νερό,
– ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα – καυσόξυλα,
– λιπάσματα,
– εντομοκτόνα,
– προφυλακτικά,
– σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας,
– κτηνοτροφικά προϊόντα,
– ορισμένα είδη για αναπήρους

Παραδείγματα

- Κρέατα:

Κρέας χοιρινό(2) νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%

Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου με προσθήκες π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο.: 23%

Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό – μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα – άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%

Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%

Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ 0207): 13%

Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%

Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%

Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%

Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%

Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ. 16): 23%

Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%

Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%

Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%

Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%

Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%

(2)όπου αναφέρεται ο όρος «χοιρινό», το παράδειγμα ισχύει κατ” αντιστοιχία και για τα λοιπά κρέατα που αναφέρονται στην παρ. 1 του Παρ. ΙΙΙ Ν.2960/00, ήτοι: κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι και κουνέλι.

- Ψάρια – υδρόβια :

Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%

Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302, ΕΧ0303): 13%

Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%

Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%

Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%

Αλεύρια και σκόνες ψαριών βρώσιμα: 23%

Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%

Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%

Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%

Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%

Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%

Γαλακτοκομικά, μέλι και αυγά:

Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%

Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402): 13% Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%

Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402): 13%

Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%

Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23% Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%

Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%

Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%

Κεφίρ: 13%

Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13% Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%

Ορός γάλακτος: 13% Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13% Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%

Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%

- Καφές και μπαχαρικά, δημητριακά και αλεύρι, καρποί ελαιώδεις:

Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%

Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%

Δημητριακά: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%

Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%

Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%

Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%

Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%

Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%

Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23% Άχυρα, τεύτλα, χορτονομές κλπ. (Δ.Κ. 1213, 1214): 23%

Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%

Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%

Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%

- Ζάχαρη, κακάο, ψωμί, ζυμαρικά, λοιπά παρασκευάσματα διατροφής:

Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%

Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%

Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%

Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%

Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%

Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%

Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%

Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%

Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%

Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%

Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%

Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13%(πχ τύπου τοστ) Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο – επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%

Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία (ΕΧ1905): 13%

Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%

Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%

Ζύμες (Δ.Κ. 2102): 23%

Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106): 23% Παγωτά (Δ.Κ. 2105): 23% Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23% Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%

 

 

SHARE