Οργή των αγροτών για τα μέτρα, το αγροτικό τρομάζει τους βουλευτές

Οργή των αγροτών για τα μέτρα, το αγροτικό τρομάζει τους βουλευτές

Οργή των αγροτών για τα μέτρα, το αγροτικό τρομάζει τους βουλευτές

Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων έχει περάσει τα τελευταία 24ωρα το αγροτικό ζήτημα, με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν ρόλο «συνηγόρου των αγροτών», καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες της οργής του κόσμου για το βαρύ φορολογικό πακέτο που έφερε η συμφωνία με τους πιστωτές.

Ισχυρές αντιδράσεις καταγράφονται αυτή τη φορά κυρίως από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επωμισθούν μια δέσμη μέτρων που θα τους αποκόψει από την εκλογική τους βάση, την ώρα που για ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει η πολυτέλεια της «διαφορετικής επιλογής».

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το αγροτικό ζήτημα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι από την πλευρά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει η ιδέα ακόμα και της μετάθεσης της υποβολής του «αγροτικού πακέτου» για ψήφιση από τη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προγραμματισμένη για σήμερα (Δευτέρα 20 Ιουλίου) σύσκεψη πρώην υπουργών Γεωργίας και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον κ. Μεϊμαράκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποσαφηνισθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Τετάρτη.

Όπως περιγράφεται και στο τελευταίο φύλλο της Agrenda, στο Μαξίμου αποφάσισαν να εντάξουν το φορολογικό «πακέτο» των αγροτών στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα που έρχονται προς ψήφιση αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου και περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων καθώς και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σύμφωνα με τις φορολογικές αλλαγές που «πέρασαν» την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε:

-Kατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών μέχρι το 2017. Δηλαδή φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 26% έως 33% (εφόσον τα κέρδη ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ), όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αστικές επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται το 26% να γίνει 29% εφόσον τελικά αυξηθεί και ο συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα νομικά πρόσωπα.

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου αγροτών: Σήμερα η προκαταβολή για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου είναι 27,5%. Με την κατάργηση της ειδικής μεταχείρισης των αγροτών, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέβει καταρχήν στο 75% για την επόμενη χρονιά (όπως ψηφίστηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή) και, από το 2017, στο 100%.

-Κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, δηλαδή κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνουν οι αγρότες. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πλήρη κατάργηση της επιστροφής μέχρι το 2017 ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που εξετάζουν στην κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση των επιστροφών σε ποσοστό 50% για το 2016 και πλήρη κατάργησή τους από το 2017