Δίχως τέλος η διαφθορά στο Δημόσιο σύμφωνα με την έκθεση του Λ....

Δίχως τέλος η διαφθορά στο Δημόσιο σύμφωνα με την έκθεση του Λ. Ρακιντζή

Δίχως τέλος η διαφθορά στο Δημόσιο σύμφωνα με την έκθεση του Λ. Ρακιντζή

Κακοδιαχείριση, διαφθορά και ατιμωρησία συνθέτουν το τρίπτυχο, που χαρακτήρισε με τον πλέον αρνητικό τρόπο τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και το 2014.  Το πόρισμα της ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή καταγράφει αρκετές υποθέσεις υπαλλήλων που έπεσαν στα μαλακά παρά τα σοβαρά παραπτώματα, στα οποία υπέπεσαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπαλλήλου του Δήμου Λάρισας, η οποία εισέπραττε παράνομα και για περισσότερο από δέκα χρόνια τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της, προκαλώντας οικονομική ζημία στο ΙΚΑ, που ξεπερνά τα 77.000 ευρώ.

Άλλη περίπτωση αφορά υπάλληλο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος συνελήφθη επ” αυτοφώρω να παίρνει 10.000 ευρώ για ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικής εταιρείας, που συμμετείχε σε διαγωνισμό σίτισης.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ανάμεσα τους και πολλοί εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας η αυτοδίκαιης αργίας για παραπτώματα που σχετίζονται με την συμπεριφορά τους εκτός υπηρεσίας.

Κάποιοι από αυτούς αθωώθηκαν  και σε άλλες περιπτώσεις τα πειθαρχικά συμβούλια δεν κατέστη δυνατόν να συγκροτηθούν.

Όπως σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στην έκθεσή του, για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς απαιτείται ισχυρή πολιτική πρωτοβουλία που θα πατάξει τη γραφειοκρατία, θα περιορίσει την πολυνομία και θα επισπεύσει τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

SHARE