Παράταση για τις επιταγές ζητά ο ΣΑΤΕ

Παράταση για τις επιταγές ζητά ο ΣΑΤΕ

Παράταση για τις επιταγές ζητά ο ΣΑΤΕ

Παράταση 15 ημερών για να μην θεωρηθούν ακάλυπτες οι τραπεζικές επιταγές των μελών του –μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας- ζητά ο Πανελλήνιος
Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Όπως αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη την Τρίτη από το ΣΑΤΕ στο υπουργείο οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, «χιλιάδες επιταγές με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος της τραπεζικής αργίας, έχουν καταστεί ακάλυπτες χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτό οι εκδότες τους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου, όπως αποτυπώνονται στο ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα για ΤΑ ΝΕΑ, το ύψος των επιταγών αγγίζει περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Από το ΣΑΤΕ θεωρούν ότι η παράταση θα πρέπει να καλύψει εκτός από όλες τις επιταγές με ημερομηνία λήξης εντός του διαστήματος της τραπεζικής αργίας και αυτές που έχουν ημερομηνία λήξης έως και 10 μέρες μετά τη λήξη της. Και αυτό πρέπει να γίνει, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές προκειμένου να δοθεί ο ζωτικός χώρος στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα στα τραπεζικά ιδρύματα για την προεξόφληση των εγκεκριμένων πιστοποιήσεων τους.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Ζαχαρίας Αθουσάκης εξαιτίας των capital controls έχουν σταματήσει τα έργα σε όλα τα εργοτάξια. «Και η επανεκκίνηση των έργων δεν προβλέπεται πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ, το σταμάτημα των έργων έχει ως συνέπεια 40.000 εργαζόμενοι στα εργοτάξια όλης της χώρας είτε να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε να έχουν απολυθεί από την ημέρα που επιβλήθηκαν τα capital controls.

Όπως αναφέρουν πηγές από τον κατασκευαστικό χώρο, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες έχουν στερήσει την αγορά από ρευστό. Την ίδια ώρα, οι προμηθευτές πρώτων υλών ζητούν μόνο μετρητά γεγονός που έχει μπλοκάρει τη συνέχιση των έργων.Ο ΣΑΤΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι προκειμένου οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν υποτυπωδώς κατά το διάστημα της «τραπεζικής αργίας», εκδόθηκαν επιταγές προς πληρωμή προμηθευτών, συνεργατών, αλλά και υποχρεώσεων προς το δημόσιο (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.). Οι επιταγές αυτές, με βάση την ΠΝΠ, από σήμερα και για ένα οκταήμερο, μπορούν να κατατεθούν από τους κατέχοντες στις τράπεζες τους για εξόφληση, πλην, όμως, δεν μπορούν και να εξοφληθούν, αφού οι επιχειρήσεις που τις εξέδωσαν, με βάση την ίδια ΠΝΠ, απαγορεύεται να προεξοφλήσουν εγκεκριμένους λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν εκδοθεί προ και κατά τη διάρκεια της «τραπεζικής αργίας» αλλά και να έχουν πρόσβαση στους πιστοληπτικούς λογαριασμούς τους και έως του ορίου που προβλέπουν οι συμβάσεις τους με τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και όχι μόνο οι εργοληπτικές – δεν μπορούν να καλύψουν τα ποσά των επιταγών που έχουν εκδώσει και κατά συνέπεια θα παραπεμφθούν μαζικά στον «Τειρεσία» με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον της ύπαρξής τους, κι αυτό παρά την προειδοποίηση που είχε κάνει ο ΣΑΤΕ πριν μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, τα παραπάνω επιτείνονται από το γεγονός ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει επί πέντε και πλέον μήνες εγκεκριμένους λογαριασμούς έργων ΕΣΠΑ, λόγω της στάσης πληρωμών που ξεκίνησε πριν τον Μάρτιο, ενώ παράλληλα δεν προωθούνται προς έγκριση και κατανομή πιστοποιημένες εργασίες που έχουν εκτελεστεί με δαπάνη των εργοληπτών.

Είναι φανερό, ότι εξαιτίας της κατάστασης που επικράτησε στο τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα, κυρίως, όμως, λόγω των αβλεψιών ή και της άγνοιας των συντακτών της ΠΝΠ, ο κίνδυνος της διάλυσης της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν είναι απλώς ορατός, αλλά μια πραγματικότητα που θα βιώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η χώρα, ενώ τυπικά οι τράπεζες είναι και πάλι ανοιχτές. Ο ΣΑΤΕ, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η εξόχως επικίνδυνη αυτή κατάσταση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες με υπαιτιότητα του Δημοσίου δεν μπορούν να εισπράξουν τις αμοιβές τους από τους πόρους του ΕΣΠΑ

ΠΗΓΗportal.tee.gr
SHARE