Αυξάνονται τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ μηδενίζεται η κρατική συμμετοχή

Αυξάνονται τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ μηδενίζεται η κρατική συμμετοχή

Αυξάνονται τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ μηδενίζεται η κρατική συμμετοχή

Το πρόγραμμα της Κομισιόν περιέχει προνομιακούς όρους για την Ελλάδα, αναφορικά με τα εναπομείναντα χρήματα της περιόδου 2007-2013 με μηδενική συγχρηματοδότηση από την ελληνική πλευρά και περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων για την περίοδο 2014-2020.

Με πρόσθετα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 ενώ για το προηγούμενο (2007-2013) είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στο 100%.

Τις διευκολύνσεις αυτές μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, όπως έκαναν γνωστό στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις ελληνικές αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Τέλος, για την προγραμματική περίοδο 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τον κ. Ντομπρόβσκις και την κ. Κρέτσου τη διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο λεγόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ»

ΠΗΓΗwww.dikaiologitika.gr
SHARE