Τραγική η κατάσταση στην αγορά

Τραγική η κατάσταση στην αγορά

ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τραγική η κατάσταση στην αγορά

Η επαναλειτουργία των τραπεζών την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ένα τεράστιο πρόβλημα, συνεπεία της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και της ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το 27% των επιταγών που κατατέθηκαν στις τράπεζες μετά την τραπεζική αργία ήταν ακάλυπτες, είτε γιατί οι εκδότες τους είχαν αποσύρει τα κεφάλαια από τους λογαριασμούς τους, φοβούμενοι «κούρεμα», είτε γιατί δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προγραμματισμένες συναλλαγές, μέσω των οποίων θα κάλυπταν τις επιταγές.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο εξάμηνο είναι χαμηλότερος του 3%.

Εάν οι εκδότες των επιταγών δεν καλύψουν το ποσό εντός οκτώ ημερών, οι επιταγές θα σφραγιστούν και μετά ένα μήνα θα καταχωριστούν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην αγορά, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να δώσει πρόσθετη παράταση πριν από την καταχώριση στον Τειρεσία. Το διάστημα αυτό εξετάζεται να φθάσει τον έναν μήνα και να δοθεί ως πρόσθετος χρόνος σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, που επιτρέπει ήδη την πληρωμή των επιταγών 30 ημέρες από τη σφράγιση τους.

Να σημειωθεί ότι οι ακάλυπτες επιταγές μέχρι και τον Ιούνιο, δηλαδή πριν από την κήρυξη της τραπεζικής αργίας είχεαν περιοριστεί στα 95 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗwww.larissanet.gr
SHARE