Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας με Συρία-Ιράκ

Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας με Συρία-Ιράκ

Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας με Συρία-Ιράκ

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, καθώς η Άγκυρα έχει εξαπολύσει πολεμικές επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα -τόσο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους όσο και κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και των συμμάχων του. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να επιτρέψει τη χρήση των βάσεών της στους Αμερικανούς και τη «συμμαχία των προθύμων» που πλήττουν θέσεις του ISIS.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες ανέφεραν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων Doğan και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι επιδρομές αυτές, τις οποίες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ακολούθησαν εκείνες στη βόρεια Συρία, όπου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθέτησαν και έπληξαν βάσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για γενικευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, με το επιχείρημα της αποτροπής της απειλής σε βάρος της και του ελέγχου του κύματος των προσφύγων, αλλά με ουσιαστικό σκοό να αποτρέψει με κάθε κόστος τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

ΠΗΓΗimerisia.gr
SHARE