Στόχος να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου – Σενάρια για...

Στόχος να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου – Σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο

Στόχος να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου – Σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο

Με στόχο το «κλείδωμα» της συμφωνίας μέχρι τις 12 Αυγούστου, ώστε να είναι εφικτή η ψήφιση της συμφωνίας το αργότερο μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα, η κυβέρνηση εντείνει τις διαβουλεύσεις και τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να αμβλυνθεί, αν είναι δυνατόν, το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι εκπρόσωποι των θεσμών επαναπροσεγγίζουν την ελληνική πρωτεύουσα και το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά να ανοίξει ολοκληρωτικά η συζήτηση για το χρέος.

Γρήγορη συμφωνία χωρίς άλλα προαπαιτούμενα επιδιώκει η Αθήνα

Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές έως τα μέσα Αυγούστου, και να μη χρειαστεί να πάει η χώρα σε δεύτερο δάνειο-γέφυρα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ορισμένοι «σκληροί» κύκλοι της ευρωζώνης φέρονται να ζητούν τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 του επόμενου μήνα, απορρίπτουν το σενάριο ενός νέου δανείου-γέφυρα και ζητούν άμεση υπογραφή του νέου προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στους Financial Times εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στα μέσα Αυγούστου, ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 του μηνός. Έχουμε ήδη βρει κοινά σημεία στα δημοσιονομικά μεγέθη, τη σταθεροποίηση των τραπεζών, την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών, καθώς και των τεχνικών κλιμακίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μία ή δύο μέρες η άφιξη της νέας εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, αν και παραμένουν ανοικτά κάποια ζητήματα σχετικά με το ποιους Έλληνες αξιωματούχους θα συναντήσουν οι δανειστές, τα θέματα που θα συζητήσουν και τον τόπο διαμονής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης τριετίας, το πότε και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι προόδου, καθώς και το χρέος, με το ΔΝΤ να εμμένει στην πάγια θέση του περί αναδιάρθρωσής του.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Επένδυση», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι «έχουμε μία τριετή χρηματοδότηση με ήπια δημοσιονομικά χαρακτηριστικά και ένα ενισχυμένο επενδυτικό πακέτο. Η συζήτηση για το χρέος είναι πλέον στο επίκεντρο του παγκόσμιου διαλόγου. Αλήθεια, ποιος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι δεν γίνονται άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, ότι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ανοικτό, ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί το 2020 και ότι δεν αλλάζει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας;».

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέχρι τις 12 Αυγούστου, να ακολουθήσει αμέσως μετά ένα έκτακτο Eurogroup, και στις 18 του μήνα να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών, ώστε στις 20 Αυγούστου να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 5 δισ. ευρώ.

Για ενδεχόμενο εκλογών μιλούν κυβερνητικά στελέχη – Αρνητική η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν μπορεί να κυβερνά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, η οποία πάντως επιμένει ότι πρέπει να αποφευχθούν.

«Μου φαίνεται αδιανόητο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας ότι είναι λάθος, το οποίο στην πορεία θα διορθωθεί.

«Κάνω έκκληση στους συντρόφους μου την τελευταία στιγμή να συνέλθουν. Η αριστερά είναι στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση» επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης , ενώ υπογράμμισε ότι σχέδιο για δραχμή δεν υπήρξε ποτέ.

«Η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ» εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας λογικό να ανακυκλώνονται τα σενάρια περί εκλογών όταν το κυβερνητικό κόμμα έχει τόσες κοινοβουλευτικές απώλειες.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Επένδυση επισημαίνει ότι «η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή» και «η καταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Μιλώντας στο Α΄ Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. «Να κυβερνήσει με αυτόν τον τρόπο, κάτι που δεν φαίνεται να αντέχει, να ξαναενσωματωθουν οι διαφωνούντες, πράγμα», που όπως είπε, «είναι δύσκολο ή να ερωτηθεί ο λαός».

«Οι διαφορές στο κόμμα μας είναι μεγάλες. Η αντιπαράθεση, όμως, απαιτεί επιχειρήματα, ιδέες και ήθος. Ο κανιβαλισμός, δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει πως η συμφωνία που προωθείται είναι μέρος του σχεδίου Σόιμπλε για να πετύχει το Grexit που έχει σχεδιάσει.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών εκτιμά μάλιστα -σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταφέρει η Real News- πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να παραιτηθεί. Είχαμε συμφωνήσει όλοι μαζί ότι εκείνο που επιδιώκουμε είναι μια συμφωνία με τους εταίρους οικονομικά διαχειρίσιμη και πολιτικά έντιμη. Και ότι αν δεν τα καταφέρουμε θα παραδώσουμε τα κλειδιά στο μνημονιακό μπλοκ, που γνωρίζει πολύ καλά να εφαρμόζει μνημόνια.

Σχολιάζοντας πάντως μέσω twitter τον τίτλο της Real News, ο Γιάννης Βαρουφάκης έκανε λόγο για προβοκάτσια, με την εφημερίδα να απαντά πως το ρεπορτάζ που δημοσίευσε είναι έγκυρο.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν επί τάπητος τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ώστε να δρομολογηθούν οι συλλογικές διαδικασίες για το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην ανακυκλώνονται τα σενάρια των εκλογών.

«Η ΝΔ δεν θέλει εκλογές, που θα σημαίνουν την πλήρη απορρύθμιση της χώρας», ανέφερε το πρωί στο Α Πρόγραμμα ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, εκτιμώντας πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θα πάει σε εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί και θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, δίνοντας το πλεονέκτημα στη ΝΔ απέναντι σε μια καταρρέουσα κυβέρνηση.

«Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά», δήλωσε Α Πρόγραμμα ο βουλευτής του Ποταμιού Αντώνης Χατζηδημητρίου, ζητώντας η συμφωνία να κλείσει τώρα.

«Η νέα δανειακή σύμβαση θα απαιτήσει νέα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα», ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης, στο Α΄Προγραμμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπάτησε το λαό κατ΄ εξακολούθηση.

«Πρέπει πάση θυσία να δοθεί λύση στο αδιέξοδο με τη συμβολή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και η λύση δεν είναι οι εκλογές», δήλωσε στο Α΄Προγραμμα στο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.

ΠΗΓΗert.gr
SHARE