Αντιπλημμυρικά έργα προυπολογισμού 796.000 ευρώ στα Τρίκαλα και Λάρισα

Αντιπλημμυρικά έργα προυπολογισμού 796.000 ευρώ στα Τρίκαλα και Λάρισα

Αντιπλημμυρικά έργα προυπολογισμού 796.000 ευρώ στα Τρίκαλα και Λάρισα
«Θωρακίζονται» αντιπλημμυρικά αλλά και αντιδιαβρωτικά τόσο το Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεγάρχης του δήμου Τρικκαίων αλλά και δεκάδες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά από την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό των συμβάσεων δύο σημαντικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 796.000 ευρώ.
Πρόκειται για τα έργα«Προστασία κοίτης Πηνειού ποταμού στην περιοχή Δ.Δ. Μεγάρχης και κατάντη αυτής σε σποραδικές θέσεις» προϋπολογισμού246.000 ευρώκαι «Αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα στουςχείμαρρουςτου νομού Λάρισας» προϋπολογισμού550.000ευρώ.
ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Το έργο στην περιοχή των Τρικάλωνπεριλαμβάνει τηδιαμόρφωση της χαμηλής κοίτης του Πηνειού ποταμού στην περιοχή του οικισμού Ουρανού του Δ.Δ. Μεγάρχης.
Η διαμόρφωση θα γίνει σε μήκος 1200 μέτρων περίπου με απόθεση και συμπύκνωση των υλικών εκσκαφής στην υποσκαμμένη αριστερή όχθη καθώς και με προστασία σε τμήματα της αριστερής όχθης με λιθορριπή. Προστασία τμημάτων της κοίτης του Πηνειού ποταμού κατάντη του Δ.Δ. Μεγάρχης σε σποραδικές θέσεις με διαμορφώσεις της χαμηλής κοίτης του, με απόθεση και συμπύκνωση των υλικών εκσκαφής στις όχθες και επένδυση με συρματοκυλίνδρους σε θέσεις που απαιτείται προστασία η αντικατάσταση των κατεστραμμένων συρματοκυλίνδρων.
Κατά την πορεία εκτελέσεως των εργασιών θα υποδειχθούν από την διευθύνουσα υπηρεσία οι σποραδικές θέσεις που θα πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις αναλόγως του επείγοντος της χρονικής περιόδου των φαινομένων και των υδραυλικών στοιχείων. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Εργών Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το δεύτερο έργο θα λάβει χώρα σε διάφορες περιοχές, παραθαλάσσιες και ορεινές, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.Τα τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στη χώρα μαςκαι ιδιαίτερατους μήνες του Φθινοπώρου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσια της μέριμνας για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, έχει δημοπρατήσει το έργο αυτό με στόχο την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων κυρίως σε κατοικημένες περιοχές και όχι μόνο.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε δηλώσεις του μετά τα πέρας της υπογραφής των δύο συμβάσεων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής:«Σε μίαεποχή που τα πράγματα είναι πάρα πολύ περίεργα, σε μία επικίνδυνη εποχή, σε μία περίοδο που η οικονομία και η κοινωνία έχουν πέσει σε κώμα, εμείς συνεχίζουμε το έργο μας γιατί είχαμε μία στρατηγική η οποία προέβλεπε όλεςαυτές τις καταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε κάνει εγκαίρως τον σχεδιασμό μας για έργα τα οποία έρχονται να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας.
Υπογράψαμε δύο έργα σήμερα, συνολικού προϋπολογισμούπερίπου800.000 ευρώ. Πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα στο δημοτικό διαμέρισμα της Μεγάρχης εκείόπουο Πηνειός έχει εκτραπεί από τη συνήθη ροή του,δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα. Το δεύτερο έργο αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, είτε στους παράλιους, είτε στους ορεινούς οικισμούς, είτεκαισε άλλες περιπτώσεις, όπου μπορούμε να παρέμβουμε.
Ξέρουμε ότι ηπερίοδοςείναιδύσκολη, αλλά εμείς συνεχίζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ανησυχία των κατασκευαστών οι οποίοι παίρνουν τα έργα με τιςδημοπρασίες, γιατί αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσειςβογκούν. Αυτό το βλέπετε στην πραγματική οικονομία. Η αργία των τραπεζών τείνει να γίνει πλέον και αργία όλων των πληρωμών στην πραγματική οικονομία. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες, δεν μπορούν να εισάγουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα έργα. Τα κοντέινερ στοιβάζονται στα τελωνεία, οι προμηθευτές ζητούν μπροστά τα χρήματα,αλλά χρήματα δεν υπάρχουν. Οιδιατραπεζικές συναλλαγές δεν γίνονται στο ύψος, το ρυθμό και την ταχύτητα που πρέπει να γίνουν. Υπάρχουντεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων στον τομέα των εξαγωγών. Χάνονταιαγορές, πληρώνονται ρήτρες και ταυτόχρονα υπάρχει ο φόβος μη πληρωμής ή απόλυσης των εργαζομένων.
Μία στις τρεις επιταγές είναι απλήρωτες και όλη η αρχιτεκτονική της λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας έχει ανατραπεί επικίνδυνα. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, ενέργειες και τόλμη για να κάνουμε – όπως έχωξαναπεί – ένα άλμα πέρα από το κενό, πέρα από το κώμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία.
Εμείς είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Προσπαθούμε να κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εκείνον στον οποίο μπορούμε να παρέμβουμε.
Την ερχόμενη Πέμπτη μετά από δικό μας αίτημα, της Ένωσης Περιφερειών, θα συναντηθούμε με τον Υπουργό κ. Σταθάκη για τα θέματα του ΕΣΠΑ, γιατί τα έργα είναι πλήρως σταματημένα, τα εργοτάξια έχουν εγκαταλειφθεί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απλήρωτες, οι επιχορηγήσεις είναι απλήρωτες σε αγρότες, κτηνοτρόφους και σε όσους κάνουν έργα.
Την ίδια ημέρα θα έχουμε συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση, για θέματα λειτουργίας των Περιφερειών και ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Διότι φέτος μπορεί να έχουμε τα χρήματα που προγραμματίσαμε από το 2014, αλλά το2016 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει να ακούσουμε πώς θα καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό του νέου έτους σε μία εποχή τραγικά δύσκολη, χωρίς οικονομικά δεδομένα.»

 

SHARE