Τσίπρας: «Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία»

Τσίπρας: «Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία»

Τσίπρας: «Ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία»

Σκληρή κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση, την οποία, χωρίς να την κατονομάσει, κατηγόρησε για λαθροχειρία, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός ψήφισε όχι σε μια κακή συμφωνία και όχι έξοδο από το ευρώ. Τώρα ορισμένοι επιχειρούν λαθροχειρία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μετανιώνει για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση και όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι βεβαίως έχει συντελεστεί ζημιά στην οικονομία από τα capital controls, αλλά ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

«Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», είπε επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε.

«Βγήκαν στην επιφάνεια τα συναισθήματα, χαράς, υπερηφάνειας, δυναμισμού αλλά και στενοχώριας. Στο τέλος της ημέρας όμως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί δώσαμε αυτή τη μάχη. Χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν επιχειρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε».

Μιλώντας για τον κίνδυνο Grexit ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός παραμένει ενώ έκανε λόγο για κουρνιαχτό από την αντιπολίτευση με αφορμή το σχέδιο Βαρουφάκη. «Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή», είπε.

Σε ερώτημα σχετικά με την δέσμευσή του ότι «θα σκίσει τα μνημόνια» ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό «περίπατο στο δάσος»».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις «κόντρα στους θεσμούς», είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών».

Τόνισε τέλος ότι «το δημοψήφισμα ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης»

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE