Λύση στο χρόνιο πρόβλημα του υδρευτικού δικτύου σε παραλιακές περιοχές του δήμου...

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα του υδρευτικού δικτύου σε παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα του υδρευτικού δικτύου σε παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς

Λύση στο χρόνιο υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς δίνει το έργο αρχικού προϋπολογισμού 970.000 ευρώ, τη σύμβαση του οποίου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Το έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει ως τίτλο «Αξιοποίηση υδρευτικών γεωτρήσεων Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας και κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού» και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με Κύριο τη ΔΕΥΑ Αγιάς.
Με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού στο υδρευτικό δίκτυο της Σκήτης η ποία σήμερα υδρεύεται με διπλή άντληση και υψηλό κόστος, αλλά και του Αγιοκάμπου, του Πολυδενδρίου και του Ρακοποτάμου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορά στην αξιοποίηση 3 νέων υδρευτικών γεωτρήσεων και στη σύνδεση των δύο εξ’ αυτών μέσω τροφοδοτικών αγωγών με δεξαμενές αποθήκευσης στη Σκήτη και στο Σκλήθρο.
Συγκεκριμένα, με την πρώτη εργολαβία «Ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων Δ.Ε. Μελιβοίας» που ολοκληρώθηκε, έχουν ανορυχθεί γεωτρήσεις στη Τ.Κ. Σκήτης θέση «Ισιώματα», στη Τ.Κ. Σκλήθρου θέση «Γ2» και στον οικισμό Κουτσουπιάς, θέση «Ντουβάρια» της Τ.Κ. Μελιβοίας συνολικού κόστους 251.886,28 ευρώ.
Οι γεωτρήσεις θα αξιοποιηθούν κατάλληλα με εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ηλεκτροκίνητων αντλητικών συγκροτημάτων, τα οποία θα συνοδεύονται από ρυθμιστές στροφών (inverters) και κατάλληλη διάταξη διαφόρων αυτοματισμών για τον τηλεέλεγχο – τηλεχειρισμό τους από απόσταση και συγκεκριμένα από τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς. Τα αντλιοστάσια θα κατασκευαστούν σε οικίσκο από τσιμεντόπληνθους και θα φέρουν τις απαραίτητες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για την ομαλή λειτουργία των άνωθεν διατάξεων.
Θα υλοποιηθούν δύο τροφοδοτικοί αγωγοί σύνδεσης των νέων γεωτρήσεων Σκήτης και Σκλήθρου με δεξαμενές αποθήκευσης. Ο πρώτος αγωγός μήκους 4.200μ με διατομή σε όλο το μήκος του Φ 160, θα συνδέει τη γεώτρηση στη θέση «Ισιώματα» με τη δεξαμενή Σκήτης χωρητικότητας 200 κ.μ. (η οποία έχει κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης και αγωγός μεταφοράς νερού στο Δ. Μελιβοίας»). Ο δεύτερος αγωγός, μήκους 3.000μ. και διατομής σε όλο το μήκος του Φ 160, θα ξεκινά από την γεώτρηση Σκλήθρου (θέση «Γ2») και θα καταλήγει στη δεξαμενή Βορειοανατολικά του οικισμού Σκλήθρου, χωρητικότητας 1000 κ.μ., (η οποία επίσης κατασκευάστηκε στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης και αγωγός μεταφοράς νερού στο Δ. Μελιβοίας»).
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Έχοντας σχέδιο και σωστό προγραμματισμό ο οποίος μας επιτρέπει να υλοποιούμε έργα ακόμη και σ» αυτή την τραγική περίοδο όπου σχεδόν τα πάντα έχουν σταματήσει, υπογράψαμε τη σύμβαση ενός πολύ σημαντικού έργου που θα δώσει λύση στο υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς.
Το νερό είναι ζωή. Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνον για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι, αλλά και για τη συνολική οικονομία του νομού, αφού αναβαθμίζει με νέες υποδομές το τουριστικό προϊόν σε μία περίοδο που έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.
Με την ολοκλήρωση της σύμβασης του έργου που είχε προϋπολογισμό 970.000 ευρώ, η Σκήτη, ο Αγιόκαμπος, ο Ρακοπόταμος και το Πολυδένδρι θα υδρεύονται με ποιοτικό νερό βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.
Παράλληλα, ένα τόσο μεγάλο έργο αναμένεται αφενός να δώσει χρήμα στην τοπική οικονομία αλλά και θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε τα εξής: «υπογράψαμε τη σύμβαση ενός έργου που αφορά την αξιοποίηση δύο γεωτρήσεων και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πόσιμου νερού. Η μία γεώτρηση και το ένα δίκτυο γίνεται στην κοινότητα της Σκήτης, είναι ανάντι του χωριού και θα λύσει μία και δια παντός το πρόβλημα στον οικισμό μιας και μέχρι σήμερα μεταφέρουμε νερό με διπλή άντληση από τις πηγές «Μπουρμπουλήθρας» του Αγιοκάμπου, με νερό όμως που όπως όλοι ξέρουν έχει αρσενικό.
Η δεύτερη γεώτρηση που θα αξιοποιηθεί από αυτό το έργο είναι μία γεώτρηση στην περιοχή του Σκλήθρου όπου κι από εκεί θα κατασκευαστεί ένας αγωγός που θα μεταφέρει καθαρό πλέον νερό στον οικισμό του Αγιοκάμπου.
Ένα πάγιο και διαχρονικό πρόβλημα επιτέλους βρίσκει τη λύση του και γι» αυτό πρέπει να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την άρτια μελέτη και βεβαίως την διαχειριστική αρχή και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για την ένταξη του έργου.»

SHARE