Εκτιμήσεις για μείωση της παγκόσµιας παραγωγής σιταριού από το IGC

Εκτιμήσεις για μείωση της παγκόσµιας παραγωγής σιταριού από το IGC

Εκτιμήσεις για μείωση της παγκόσµιας παραγωγής σιταριού από το IGC

Παρά τις προβλέψεις για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών την περίοδο 2015/2016 κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών στην Ε.Ε. και στον Καναδά, στις τελευταίες του εκτιμήσεις το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) αντισταθμίζει τις προβλέψεις κάνοντας λόγο για καλή σοδειά στην Κίνα, ειδικά για καλαµπόκι, και σε ΗΠΑ, ειδικά για σόργο. Παρόλα αυτά, µειωµένη κατά 1 εκατ. τόνους στους 710 εκατ. τόνους, εκτιµάται ότι θα είναι η παγκόσµια παραγωγή σιταριού µε βάση τις προβλέψεις IGC. Ειδικότερα στην έκθεση Ιουλίου του IGC, τονίζεται ότι η παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών (σιτάρι, καλαµπόκι, κριθάρι, κλπ) θα είναι ενισχυµένη κατά 4 εκατ. τόνους στους 1,97 εκατ. τόνους. Ωστόσο, παραµένει µειωµένη κατά 2% σε σχέση µε τα επίπεδα ρεκόρ της περασµένης χρονιάς. Παράλληλα, αυξηµένα θα είναι και τα διεθνή αποθέµατα σιτηρών κατά 13 εκατ. τόνους στους 435 εκατ. τόνους, όµως οριακά πιο χαµηλά από την προηγούµενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, µειωµένη θα είναι η παραγωγή ρυζιού κατά 8%, σε σχέση µε πέρσι, στους 96 εκατ. τόνους. Το µεγαλύτερο µέρος της µείωσης οφείλεται στην πτώση κατά 30% των αποθεµάτων κορυφαίων εξαγωγικών χωρών, όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Όσον αφορά, την παγκόσµια παραγωγή σόγιας το 2015/2016 το IGC εκτιμά ότι θα παραµείνει αµετάβλητη από τις προβλέψεις του Ιουνίου, µε µια πτώση της τάξης του 2%. Μειωµένα θα είναι και τα τελικά αποθέµατα κατά 4 εκατ. τόνους στους 48 εκατ. τόνους.

Συνολικά, πάντως ο δείκτης δηµητριακών και ελαιούχων σπόρων του IGC είναι µειωµένος κατά 2% σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα.