Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια εκτός «λευκού καταλόγου»

Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια εκτός «λευκού καταλόγου»

Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια εκτός «λευκού καταλόγου»

Την απαγόρευση της πώλησης καυσίμων σε πρατήρια, που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών – εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στον «λευκό κατάλογο» (white list) της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, η Διυπουργική Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποφάσισε την επίσπευση της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα οι πρωτοβουλίες θα περιλαμβάνουν:

  • Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών – εκροών.
  • Χρήση μοριακών ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα.
  • Τοποθέτηση GPS σε πλωτά και επίγεια μεταφορικά μέσα καθώς και SLOPS (υγρά απορρίμματα πλοίων).
  • Εντατικούς ελέγχους για το εάν εφαρμόζεται ο νόμος περί τοποθέτησης συστήματος εισροών-εκροών στις τελωνειακές αποθήκες.
  • Σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των προβλεπόμενων τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών.
    Η σχετική υπουργική απόφαση για τον «λευκό κατάλογο» είναι η πρώτη που θα υπογραφεί άμεσα.

Ακόμη, η Διυπουργική Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς αποφάσισε τη δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου-συντονισμού, την εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές, την εισαγωγή συστήματος σφράγισης σε επίγεια μεταφορικά μέσα ενεργειακών πόρων και αποσφράγισης μόνο από τον πρατηριούχο και τη δημιουργία Μητρώου Δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 τόνων.

Πηγή: ww.in.gr

SHARE