Να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε ιδιώτες ζητούν οι θεσμοί

Να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε ιδιώτες ζητούν οι θεσμοί

Να πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε ιδιώτες ζητούν οι θεσμοί

Tο θέμα με τα κόκκινα δάνεια είναι Είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης ενώ αν επικρατήσουν οι θέσεις των θεσμών, τότε οι συνέπειες από αυτό το μέτρο του Μνημονίου θα είναι οι πιο σκληρές και οι πιο εμφανείς για τους πολίτες.

Με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν τα 90 δις ευρώ και από αυτά 50% να είναι των καταναλωτικών, 35% των επιχειρηματικών και 29% των στεγαστικών η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο αφού με το σχέδιο που έχουν υποβάλλει οι δανειστές ζητούν την συνεργασία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ένας ενδιάμεσος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Επίσης, αυτό που ζητούν επίμονα είναι να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξη τους.

Σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ» οι δανειστές ζητούν:

1. Τα κόκκινα δάνεια των επχιειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται μη βιώσιμες, θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιούνται τα στοιχεία τους. Για τα δάνεια των ιδιωτών δεν έχει διαρρεύσει κάτι συγκεκριμένο.

2. Έως το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με αυτό τον τρόπο δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων). Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.

3. Διασφάλιση ότι θα είναι ανεξάρτητο το ΤΧΣ, δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα εμπλέκεται στην διακυβέρνηση των τραπεζών. Οι δανειστές λένε όχι στην πρόταση της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα κόκκινα δάνεια. Αντιπροτείνουν η κάθε τράπεζα να μπορεί να διαχειρίζεται τα δικά της δάνεια. Οι τράπεζες διαμηνύουν ότι ήδη η κάθε τράπεζα έχει δικό της τμήμα που ασχολείται με τα κόκκινα δάνεια μάλιστα σε αυτά απασχολούνται συνολικά περί τους 5.500 υπαλλήλους. Αν τελικά γίνει αυτό, οι τράπεζες θα πωλήσουν μερος των δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξη των δανείων με όποιο τρόπο μπορούν. Και αυτό όπως έχουμε δει στο παρελθόν έχει ανυπολόγιστες συνέπειες με οικογενειακά δράματα, με πολίτες σε απόγνωση και με περιουσίες να βγαίνουν σε μια νύχτα στο σφυρί

SHARE