Ερώτηση για την επιβολή φπα 23% στα ιδιωτικά φροντιστήρια από τον Τσιάρα

Ερώτηση για την επιβολή φπα 23% στα ιδιωτικά φροντιστήρια από τον Τσιάρα

Ερώτηση για την επιβολή φπα 23% στα ιδιωτικά φροντιστήρια από τον Τσιάρα

Την επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ κατά 23% στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και στα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ζητεί με την υπ’ αριθμ 4337/03.08.2015 ερώτηση του, που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας
Στην ερώτηση, που εκτός του κ. Τσιάρα συνυπογράφεται και από άλλους 18 βουλευτές της ΝΔ, επισημαίνεται ο παραλογισμός της εκτίναξης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το 0 στο 23%, καθώς όπως υπογραμμίζουν: «Μέσω της επιβολής του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια, ενισχύεται καταφανέστατα η παραοικονομία και η αδήλωτη εργασία, μέσα από τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία απαλλάσσονται από την καταβολή του ΦΠΑ», για να συμπληρώσουν ότι και στο πεδίο της οικονομίας οι επιπτώσεις θα είναι «εξαιρετικά αρνητικές», καθώς: «Ο θιγόμενος κλάδος εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και μοιραία στην απώλεια θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια η εκτόξευση του ΦΠΑ στο 23% θα οδηγήσει και σε απώλεια κρατικών εσόδων τόσο από φόρους όσο και από καταβολή ασφαλιστικών εισφορών».
Επίσης τονίζεται στην επιστολή ο «παραλογισμός» της εκτίναξης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια από το 0 στο 23%, συγκρούεται και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού, όπως υπενθυμίζουν, η απαλλαγή των φροντιστηρίων από το ΦΠΑ, προβλεπόταν και από την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 132).
Επιπλέον οι 19 βουλευτές σημειώνουν και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στην εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία περίοδο που οφείλουμε ως χώρα να επενδύσουμε στη γνώση, καθιστούμε την εκπαίδευση απρόσιτη για τους οικονομικά ασθενέστερους». Ταυτόχρονα τονίζουν, πως «η αύξηση των διδάκτρων θα ανατρέψει τους ήδη εύθραυστους οικογενειακούς προγραμματισμούς, στερώντας τη δυνατότητα της επιπλέον μόρφωσης από μεγάλο αριθμό παιδιών και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες».
Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στα φροντιστήρια είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και του ζητούν την επανεξέταση του, καλώντας τον ταυτόχρονα να θεσπίσει ισχυρά κίνητρα φοροαπαλλαγής για τη συλλογή αποδείξεων από ιδιαίτερα μαθήματα.

SHARE