Καφές και ασπιρίνη όπλα κατά του καρκίνου υποστηρίζουν οι ερευνητές

Καφές και ασπιρίνη όπλα κατά του καρκίνου υποστηρίζουν οι ερευνητές

Καφές και ασπιρίνη όπλα κατά του καρκίνου υποστηρίζουν οι ερευνητές

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και γενικότερα βελτιώνει τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει κάτι τέτοιο, διευρύνοντας έτσι τον κατάλογο με τα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», μελέτησαν σχεδόν 1.000 καρκινοπαθείς, που είχαν όλοι υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκου και σε χημειοθεραπεία για καρκίνο εντέρου στο στάδιο τρία.

Όσοι ασθενείς έπιναν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες τη μέρα (460 μιλιγκράμ καφεΐνης), είχαν το μεγαλύτερο όφελος, καθώς είχαν κατά μέσο όρο 42% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έπιναν καθόλου καφέ. Επίσης, είχαν 33% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δύο έως τρεις καφέδες τη μέρα είχαν μικρότερο όφελος, ενώ σχεδόν αμελητέο ήταν το όφελος με ένα καφέ ημερησίως ή λιγότερο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για καθημερινή κατανάλωση καφέ, εωσότου τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιωθούν από κάποια άλλη. Ο Φουξ διευκρίνισε ότι η προστατευτική δράση του καφέ δεν αφορά τον «ντεκαφεϊνέ», αν και, όπως είπε, δεν είναι σαφές γιατί η καφεΐνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για το έντερο.

Σε άλλη έρευνα  αποδείχθηκε ότι μια  τακτική δόση ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρκίνου για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής γενετικής σερ Τζον Μπερν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, που έκαναν  και αυτοί τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology«, πραγματοποίησαν σε 16 χώρες τυχαία  ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με «σύνδρομο του Λιντς». Περίπου οι μισοί ασθενείς με τη νόσο αυτή αναπτύσσουν καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.

Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Όπως είπε ο Μπερν, αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τελικά μόνο τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά τον καθένα με παραπανίσια κιλά. «Ο έξτρα αυτός κίνδυνος όμως εξαφανίζεται με τη λήψη ασπιρίνης». Σύμφωνα με τον Μπερν, μια εξήγηση είναι ότι η ασπιρίνη διευκολύνει τον θάνατο των κυττάρων με ελαττώματα στο DNA τους, πράγμα που τα αποτρέπει από το να γίνουν καρκινικά. Στη διάρκεια της δοκιμής, οι ασθενείς έπαιρναν είτε δύο ασπιρίνες (600 μιλιγκράμ) κάθε μέρα επί δύο χρόνια, είτε ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο). Μετά από δέκα χρόνια, όσοι ήσαν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσο όρο 2,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Όμως όσοι είχαν πάρει ασπιρίνη, είχαν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο, είτε ήσαν παχύσαρκοι, είτε όχι.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι προτού αρχίσει κανείς να παίρνει μόνος του ασπιρίνη καθημερινά, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί τον γιατρό του, επειδή, μεταξύ άλλων, η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE