Συρία: Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο

Συρία: Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο

Συρία: Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο

Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας αρχαιολόγος που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στην ιστορία θα αποκεφαλιζόταν και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας, δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας.

Πρόσθεσε ότι η οικογένεια του Σύρου αρχαιολόγου Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος, που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα, εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος ενώ παρέμενε όμηρος των τζιχαντιστώναπό τον περασμένο μήνα.

Ο Χάλεντ Άσαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στο Δρόμο του Μεταξιού.

Οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν τον περασμένο Μάιο την Παλμύρα από τις κυβερνητικές δυνάμεις και κατηγορούνται ότι ανατίναξαν δύο αρχαία ιερά τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της Ρωμαϊκής εποχής, δηλαδή τους τάφους και το ναό του Θεού Μπελ, για τα οποία η Παλμύρα αναγορεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE