Λαφαζάνης: Θα σαρώσουμε τα Μνημόνια

Λαφαζάνης: Θα σαρώσουμε τα Μνημόνια

Λαφαζάνης: Θα σαρώσουμε τα Μνημόνια

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Πανγαιώτης Λαφαζάνης, στην πρώτη δημόσια παρουσίαση της «Λαϊκής Ενότητας», του νέου κόμματος που σχηματίζεται με επίκεντρο την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση προχωρά βιαστικά, αυγουστιάτικα στις εκλογές όχι για καλό σκοπό. Κυρίως διότι θέλει να αποφύγει να αισθανθεί ο λαός τις βαρύτατες συνέπειες του νέου μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση. Πιστεύει ότι θα αποπροσανατολίσει, θα ξεγελάσει τον πολίτη, θα κρύψει επώδυνα μέτρα και θα υφαρπάξει ψήφο του ελληνικού λαού. Πρόκειται για τακτική του παλαιοκομματισμού που χρεοκόπησε και την επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Λυπάμαι πολύ», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Ως δέυτερο λόγο επίσπευσης των εκλογών ανέφερε την προσπάθεια να αιφνιδιασθεί η Πλατφόρμα και να φιμωθεί «η τελευταία αντιμνημονιακή φωνή». «Δεν θα μας αιφνιδιάσουν, δεν θα μας βρουν ανέτοιμους, θα αναδειχθούμε σε μεγάλη και καθοριστική δύναμη για τις μετεκλογικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης προσδιόρισε το στίγμα του νέου κόμματος ως «ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια». Προσδιόρισε, δε, ως πρώτους αξονες προγραμματικών δεσμεύσεων «την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που είναι εφικτός στόχος, αρκεί να παλαίψουμε, γιατί χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν μπορεί να ανασάνει η χώρα» Αναφέρθηκε, επίσης, σε διαμόρφωση μετώπου για να σταματήσει η λιτότητα, να στηριχθούν μισθοί και συντάξεις, να καταργήσυμε τον ΕΝΦΙΑ, να εφαρμοσθεί πολιτική μείωσης της ανεργίας, να επιτευχθεί ανάπτυξη με εθνικοποίηση κοινονοικοποίηση τραπεζών, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, αναδιανομή πλούτου, φορολογική μεταρρύθμιση». Τόνισε, επίσης, ότι το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό.

Ο κ. Λαφαζάνης υπεραμύνθηκε της εναλλακτικής μιας εξόδου από την Ευρωζώνη, εάν αυτό απαιτηθεί για την υλοποίηση ενός εναλλακτικού προγράμματος. «Αν χρειαστεί, για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να χαράξουμε εναλλακτικούς δρόμους, βεβαίως θα βγούμε από την Ευρωζώνη, σχεδιασμένα», τόνισε και πρόσεθσε ότι «αυτό δεν συνιστά καταστροφή».

Απαντώντας στην μομφή του κ. Τσίπρα ότι οι βουλευτές της Αριστερής Παλτφόρμας έριξαν την κυβέρνησης, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ανετράπη, αλλά παραιτήθηκε.

Για την διερευνητική εντολή, ο κ. Λαφαζανης είπε ότι θα την παραλάβει και θα τη χρησιμοποιήσει για επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός της Χ.Α., αλλά και για επαφές με όλους του κοινωνικούς φορείς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν μας αφορούν κυβερνήσεις μνημονιακού προσανατολισμού και θα τις πολεμήσουμε».