Μέρκελ-Ολάντ συναντώνται στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Μέρκελ-Ολάντ συναντώνται στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Μέρκελ-Ολάντ συναντώνται στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού διογκώνεται και έχει αγγίξει πλέον και τη Γερμανία, όπου αυξάνονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Η Γερμανία και η Γαλλία θα ζητήσουν περισσότερη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έχει τονίσει ήδη την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα να συζητήσουν πώς να επιταχύνουν την παροχή βοήθειας για χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη θάλασσα για να φτάσουν την νότια Ευρώπη πριν συνεχίσουν, διασχίζοντας την ήπειρο.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό τουΜπερνάρ Καζανέβ ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, καθώς οι αριθμοί των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.

Τη Τετάρτη, ο ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία, ο κυριότερος προορισμός των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένει «έως και 800.000 αιτούντες άσυλο» μέσα στο 2015, έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης, και καλούσε την ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερη δράση.

«Είναι εμφανές ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια για να στήσουν “χώρους αναμονής” για νεοαφιχθέντες μετανάστες. Οι χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ θα χρειαστούν επίσης τη βοήθεια της ΕΕ για να αποτρέψουν τους διακινητές καθώς και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης», είπε.

Στην Κωνσταντινούπολη, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της παροχής βοήθειας στους μετανάστες Φουάτ Οκτάι είπε στο Ρόιτερς ότι η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης της Συρίας, και θα έπρεπε να ανοίξει τα σύνορά της για να αναλάβει μια ευθύνη της οποίας το βάρος η Τουρκία σηκώνει μόνη της.