Βουλή: Νέα απόπειρα συνεδρίασης της διάσκεψης των προέδρων το βράδυ της Κυριακής

Βουλή: Νέα απόπειρα συνεδρίασης της διάσκεψης των προέδρων το βράδυ της Κυριακής

Βουλή: Νέα απόπειρα συνεδρίασης της διάσκεψης των προέδρων το βράδυ της Κυριακής

Για σήμερα το βράδυ συγκάλεσε, εκ νέου, τη Διάσκεψη των προέδρων, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την απόφαση για την αναβολή της συνεδρίασης του Σαββάτου λόγω μη απαρτίας.

Συγκεκριμένα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σαββάτου, παράστησαν μόνο τα στελέχη του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα» (που είναι μέλη της Διάσκεψης) και κανένας εκπρόσωπος από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, και έτσι υπήρξε απόφαση για αναβολή της συνεδρίασης για το βράδυ της Κυριακής (στις 20:00).

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι οι εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το Ποτάμι δεν παραβρεθήκαν στη  συνεδρίαση, με δεδομένο, όπως εξήγησε, για τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει κάνει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για το δε Ποτάμι ότι ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης έχει διατυπώσει αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο περιθώριο της Σαββατιάτικης συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής άσκησε -για μία ακόμα φορά- κριτική στον πρωθυπουργό για τη διαδικασία που ακολούθησε και για το ότι δεν ενημέρωσε τη Βουλή. Επιπλέον, ανέφερε ότι κύκλοι του Μαξίμου και ενώ η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί, την αποκαλούν «δικτάτορα» και συμπλήρωσε ότι «δικτάτορες δεν είναι εκείνοι που προστατεύουν τους θεσμούς και τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά όσοι τα υπονομεύουν».

Παράλληλα η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πως έχει συμπράξει σε θεσμική εκτροπή. Όπως ανέφερε, του έστειλε επιστολή με την οποία του επισημαίνει ότι δρομολόγησε με αντισυνταγματικό τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, καθώς και πως δεν τιμά κανέναν να επιλέγει να τοποθετείται με διαρροές μέσω κύκλων. Όπως είπε «ζητώ να τηρηθεί το Σύνταγμα που έχει παραβιαστεί και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «δεν επικράτησαν οι απόψεις του καθηγητή Παυλόπουλου, ο οποιος συνέγραψε δυο βιβλία και πολλά άρθρα σχετικά με τις αντισυνταγματικές διατάξεις των μνημονίων, αλλά οι απόψεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παυλόπουλου που ψήφιζε μνημόνια με τον πρόλογο ότι διαφωνεί και τον επίλογο ότι δεν μπορεί να πράξει αλλιώς».

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «οι διαρροές μέσω «κύκλων» και με «non paper» εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων και των θέσεων τους, εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι».

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE