Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αρωγός στο «2ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών» και το...

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αρωγός στο «2ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών» και το «3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αρωγός στο «2ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών» και το «3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών»

«Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και γενικότερα η ενασχόληση με τις παραδόσεις, προσφέρει στο νέο άνθρωπο την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εθνική ψυχή και να γίνει κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας για στήριξη κάθε δράσης πολιτισμού που αναδεικνύει και μεταλαμπαδεύει την παράδοση, στο πλαίσιο της επικείμενης πραγματοποίησης δύο σημαντικών Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για το «2ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών» που πραγματοποιείται απόψε στη Λάρισα και το «3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή», η έναρξη του οποίου είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 25 Αυγούστου στη Ελασσόνα.

Το 2ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών θα πραγματοποιηθεί φέτος στη μνήμη του Αστέριου Καντώνια από τον Σύνδεσμο Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή», με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων χορευτικών συγκροτημάτων στις 8:30 το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χορούς από την Πολωνία με το συγκρότημα Slazaczek από το Κατόβιτσε, από τη Σερβία με το συγκρότημα ‘Oro’ Folk Dancing Ensemble από το Νις και την Ελλάδα από το Μορφωτικό σύλλογος Γλαύκης, το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Λαρισαίων, τον Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, τον Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας και τον Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας και Περιχώρων.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Χρύσα Γκουγκίτσα και Βαγγέλης Μητρούσιας ενώ η ορχήστρα θα είναι του Κώστα Κωστούλη.

Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, η γενική είσοδος ανέρχεται στα 2 ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τρόφιμα στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Το 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» που επίσης τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα ξεκινήσει αύριο 25 Αυγούστου στην Ελασσόνα και θα διαρκέσει για 3 μέρες, οπότε και η «καρδιά» της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου.

Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, εικαστικά, συναυλίες, δρώμενα, θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και η οργανωτική επιτροπή της υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “larisa2021”.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σε δηλώσεις του επ’ αφορμή της έναρξης των δύο Φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε ένα μέσο για την ανάδειξη της ανθρώπινης ευαισθησίας, επινοητικότητας, αλλά και των προσωπικών, τοπικών και εθνικών ταυτοτήτων.

Ο χορός, αυτή η ιδιαίτερη μορφή τέχνης, αποτελεί ένα ιδιαίτερο παιδαγωγικό εργαλείο, που διδάσκει μεταξύ άλλων, τη πειθαρχία, το συντονισμό, την αρμονία και τον αισθητικό εξευγενισμό.

Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και γενικότερα η ενασχόληση με τις παραδόσεις, εθνικές παραδόσεις, προσφέρει στο νέο άνθρωπο την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εθνική ψυχή και να γίνει κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει.

Το να σέβεται κανείς τις δικές του παραδόσεις μπορεί να συμβάλλει στο να σέβεται και τις παραδόσεις των άλλων εθνών – εφόσον βέβαια αυτές δεν παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Διότι η ελευθερία προϋποθέτει σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων. Ο χορός ενώνει και απελευθερώνει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους πέντε Συλλόγους που σε αυτή δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απελευθερώσουν ότι καλύτερο έχει ελληνική παράδοση αλλά και να στείλουν μήνυμα ενότητας και συνεργασίας και με τα άλλα έθνη.»

SHARE