Βερολίνο : Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ για τη μεταναστευτική κρίση

Βερολίνο : Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ για τη μεταναστευτική κρίση

Βερολίνο : Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ για τη μεταναστευτική κρίση

Η κατάσταση στα Σκόπια, όπου συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν από τα Βαλκάνια για να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη, βρίσκεται «στην κορυφή της ατζέντας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να αποκλείεται και έκτακτη σύνοδος, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης βρίσκεται η πρόθεση να εναρμονιστεί η πολιτική χορήγησης ασύλου και η εφαρμογή ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Στις προτεραιότητές βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες».

Μέχρι τώρα οι λίστες αυτές συντάσσονται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες, γιατί οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες «ασφαλείς χώρες» δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.

Ολάντ και Μέρκελ θα εξετάσουν την επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας μια καταληκτική ημερομηνία.