Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επαγρυπνούν Βερολίνο και Παρίσι λόγω Κίνας

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επαγρυπνούν Βερολίνο και Παρίσι λόγω Κίνας

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επαγρυπνούν Βερολίνο και Παρίσι λόγω Κίνας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο εως και 2%, ανακάμπτοντας από το σοκ της Μαύρης Δευτέρας που μόνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προκάλεσε απώλειες 74 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 2,25% πριν από λίγο, με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 30 να σημειώνουν άνοδο κοντά ή πάνω από το 2%. Ανάκαμψη σημειώνει και ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης του Stoxx Europe 600, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αν και αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (το αμερικανικό αργό κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ πάνω από τα 43 δολάρια).

«Οι ανησυχίες λόγω των εξελίξεων στην Κίνα είναι σίγουρα δικαιολογημένες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ο Γάλλος ομόλογος του Εμανουέλ Μακρόν σημείωνε ότι οι εξελίξεις στην Κίνα «αποτελούν έναν κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Οχυρωμένη επαρκώς βλέπουν την ευρωζώνη Μέρκελ και Ολάντ, σπεύδοντας να υποβαθμίσουν με τη σειρά τους το μεγάλο σοκ που προκάλεσε η Κίνα στις διεθνείς χρηματαγορές.

«Ακόμη και η νέα διατραπεζική παρέμβαση της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας με τριακόσια δισεκατομμύρια δολάρια ρευστού, απέτυχε να συγκρατήσει τη χιονοστοιβάδα πανικού στα κινεζικά χρηματιστήρια που καταποντίζονται για δεύτερη ημέρα», έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

To πρακτορείο Reuters, συνοψίζει ότι η μαύρη Δευτέρα ήταν αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής υποτίμησης του γουάν στις 11 Αυγούστου, που μέσα σε δύο εβδομάδες προκάλεσε απώλειες πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ για τις διεθνείς αγορές καιτετρακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ μόνον στις ευρωπαϊκές. Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, έχασε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια , ο διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos έχασε 1,8 δις δολάρια, ο επενδυτής και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Warren Buffett, έχασε 3,6 δις δολάρια και δύο Κινέζοι Κροίσοι στον τομέα των ηλεκτρονικών, ο Lu Guanqiu και ο He Xiangjian απώλεσαν , το 7% και το 5,2% της περιουσίας τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μπορεί τελικά το σοκ από την Κίνα να μην εξελίσσεται όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph : « το μάθημα είναι ότι έχουν καταστραφεί τα οχυρά ασφάλειας, καθώς τα επιτόκια στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Ιαπωνία είναι μηδενικά ενώ η Κίνα επιβραδύνει την ανάπτυξη και συνεχίζει να φουσκώνει το χρέος τηςπου ήδη ανέρχεται στα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια.»