Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή βάμβακος στην Κίνα

Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή βάμβακος στην Κίνα

Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή βάμβακος στην Κίνα

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή κινέζικη παραγωγή βάμβακος, καθώς οι αγρότες της χώρας στράφηκαν σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως αυτή του καλαμποκιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κινεζικής Ένωσης Βάμβακος (CCA), που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, η φετινή παραγωγή της χώρας αναμένεται να κυμανθεί στους 5,5 εκατ. τόνους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση, σε ποσοστό –15%, σε σχέση με την περσινή παραγωγή, η οποία κυμάνθηκε στους 6,5 εκατ. τόνους. Όπως υποστηρίζει η CCA, η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη μείωση των εκτάσεων φύτευσης.

Μετά την τελευταία μεταρρύθμιση των τιμών στήριξης παραγωγού, που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση, μεγάλος αριθμός αγροτών στράφηκε από το βαμβάκι στο καλαμπόκι, το οποίο λαμβάνει υψηλότερη επιδότηση και εξασφαλίζει καλύτερες τιμές στην παγκόσμια αγορά. Μάλιστα οι οργανώσεις των αγροτών κάνουν λόγο για μείωση των εκτάσεων φύτευσης σε ποσοστό –24% σε σχέση με πέρσι. Πάντως η CCA αναφέρει ότι τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της χώρας αναμένεται να αντισταθμιστούν από την μείωση των ασθενειών και παρασίτων που υπήρξε την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Μειωμένη προβλέπει και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) την κινεζική παραγωγή. Στις προβλέψεις του τελευταίου μήνα αναφέρει ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 5,6 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με την περσινή που κυμάνθηκε στους 6,53 εκατ. τόνους. Ωστόσο εκτιμά ότι οι κινέζικες εισαγωγές θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (1,2 εκατ. τόνους). Αυτό σύμφωνα με το USDA οφείλεται στην αύξηση των αποθεμάτων της εγχώριας παραγωγής.

Προβλέψεις για μείωση της φετινής κινέζικης παραγωγής κάνει και το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC). Όπως επισημαίνει, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση των επιδοτήσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της κινέζικης παραγωγής, σε ποσοστό -16%, η οποία θα ανέλθει στους 5,4 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με το ICAC, μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή της Ινδίας (ποσοστό -2%) που εκτιμά ότι θα κυμανθεί σε 6,4 εκατ. τόνους. Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να σημειώσει αύξηση και να ανέλθει στους 24,9 εκατ. τόνους. Όμως η κατανάλωση στην Κίνα θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα περίπου στους 7,7 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα, για την περίοδο 2015/2016, εκτιμά ότι αναμένεται να μειωθούν (σε ποσοστό -5%) και να ανέλθουν σε 21 εκατ. τόνους.

ΠΗΓΗwww.agrotypos.gr
SHARE