Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά τουλάχιστον ένα μέτρο, μέσα στα επόμενα 100 με 200 χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

«Με βάση όσα ξέρουμε σήμερα για την άνοδο της στάθμης λόγω της υπερθέρμανσης και για το λιώσιμο των πάγων που προσθέτουν νερό στους ωκεανούς, είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα έχουμε μια άνοδο της στάθμης κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και ίσως και περισσότερο», εξήγησε ο Στιβ Νέρεμ, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που είναι επικεφαλής της ομάδας που παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. «Πάντως, δεν ξέρουμε αν αυτό θα γίνει τον επόμενο αιώνα ή σε μια πιο μακρινή στιγμή», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν ιδιαίτερα τους πάγους της Γροιλανδίας, που την τελευταία δεκαετία μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 303 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Η στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά περίπου 7,6 εκατοστά από το 1992 αλλά σε ορισμένα σημεία η άνοδος φτάνει και τα 23 εκατοστά.

Η τελευταία σοβαρή πρόβλεψη για το θέμα αυτό είχε γίνει το 2013 από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και υποστήριζε ότι τα νερά των ωκεανών θα ανέβουν από 30 έως 90 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.