ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, εκτροπή Αχελώου & Ε65 τα καυτά...

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, εκτροπή Αχελώου & Ε65 τα καυτά ζητήματα της Καρδίτσας.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, εκτροπή Αχελώου & Ε65 τα καυτά ζητήματα της Καρδίτσας.

Ενόψει της επικαιροποιησης των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για τις επερχόμενες εκλογές, ο Βουλευτής Καρδίτσας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Τσιάρας, απέστειλε, αμέσως μετά από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.,  επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα αυτής, κ. Ι. Πλακιωτάκη, στην οποία επισημαίνονται τα ζητήματα προτεραιότητας που αφορούν τον νομό Καρδίτσας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Γενικέ,

ανταποκρινόμενος στην από 25 Αυγούστου επιστολής σας θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής, σχετικά με τα τρία σημαντικότερα ζητήματα, που αφορούν τον νομό Καρδίτσας και κατ’ επέκταση την ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Θεσσαλίας.

Ο νομός Καρδίτσας, στο δυτικό άκρο της Θεσσαλίας, βασίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν στην νέα προγραμματική μας θέση η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της αγροτική παραγωγή, της αγροτικής μεταποίησης και τυποποίησης και του αγροτουριστικού κλάδου να έχουν κεντρικό ρόλο. Η ελληνική περιφέρεια έχει ανάγκη από ένα σαφώς προσδιορισμένο και αναδιαμορφωμένο παραγωγικό μοντέλο. Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής με βάση και τις νέες ανάγκες και τάσεις της αγροτικής οικονομίας, ώστε η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία να αποκτήσει ταυτότητα και από μια γεωργία φθηνών προϊόντων να μετατραπεί σε μια γεωργία με βάση την ποιοτική παραγωγή. Ταυτόχρονα άμεση προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η αντιστάθμιση των δυσμενών ορών, που δημιουργούν οι δεσμεύσεις της τρίτης δανειακής σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα του ενεργειακού και του εργασιακού κόστους αλλά και της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών, ώστε να ρίξουμε το συνολικό καλλιεργητικό κόστος και να αυξήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες. Και κυρίως να εξασφαλίσουμε επαρκή και φθηνή χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν οι αγροτικές μας επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Συγχρόνως ο πρωτογενής τομέας απαιτεί τη διαρκή διάχυση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας (επιμόρφωση),  διοικητικές υπηρεσίες υποστήριξης και τεχνικές υποδομές, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των φυσικών πόρων στους οποίους στηρίζεται.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η επίλυση του ζητήματος της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών σχετίζεται άμεσα με την αγροτική ανάπτυξη. Για τον νομό Καρδίτσας η οριστική επίλυση προϋποθέτει την συνέχιση και την ολοκλήρωση των εργασιών για την Εκτροπή του Άνω Ρου του ποταμού Αχελώου. Είναι ένα έργο που αποτελεί ανάσα ζωής για την περιοχή της Θεσσαλίας, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λειψυδρίας, το οποίο αναμένεται να προσφέρει νερό ύδρευσης στις αστικές πόλεις και στα χωριά της Θεσσαλίας, όπου σήμερα γίνεται κυρίως από γεωτρήσεις (οι οποίες ενέχουν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων). Συγχρόνως η μερική εκτροπή του Αχελώου είναι ένα έργο ενεργειακό, μιας και μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών της Μεσοχώρας, της Συκιάς και του Πευκοφύτου θα συμβάλλει στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας». Ταυτόχρονα η  άμεση εκτροπή του Αχελώου εξασφαλίζει  επάρκεια νερών για να αρδευτούν οι ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενες εκτάσεις της Θεσσαλίας και δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για ανατροπή της φθίνουσας πορείας σε μια σειρά παραγωγικούς κλάδους, που συνδέονται με τον αγροτοβιομηχανικό τομέα, τροφοδοτώντας τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της εθνικής οικονομίας.  Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, αν και αποτέλεσε φραγή για την συνέχιση των εργασιών, με μια δεύτερη ανάγνωση υποδεικνύει και την λύση του δικαστικού αδιεξόδου. Μια νέα πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη για τις ποσότητες νερού, που μπορούν να εκτραπούν, θα καταδείξει με μεγαλύτερη σαφήνεια την υδρευτική και αρδευτική διάσταση του έργου στα πλαίσια της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της βιώσιμης περιβαλλοντικά οικονομικής και ανθρωπογενούς ανάπτυξης.

Τέλος ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) αποτελεί το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο της Κεντρικής Ελλάδος, που θα συνδέσει τη Φθιώτιδα, τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και το Νομό Ιωαννίνων. Η δρομολόγηση της υλοποίησης του θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλία και τον νομό Καρδίτσας. Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο έργο έχει διεθνή διάσταση, αφού με την ολοκλήρωσή του, ο Ε65, που περιλαμβάνεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, θα συνδέει τη χώρα με την Αλβανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και κατʼ επέκταση την Κεντρική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό ο Ε65 ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας ως νότιας πύλης  εισόδου της Ευρώπης και διαμετακομιστικός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο με σταθερή πολιτική βούληση οι  κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στήριξαν. Η άρση των γραφειοκρατικών ζητημάτων από πλευράς της πολιτείας, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων Ντράγκι και Γιούνγκερ για την συνέχιση των εργασιών στα υπό κατασκευή τμήματα και η ένταξη των υπολειπομένων τμημάτων, μετά την ολοκλήρωση των μελετών τους στο νέο ΕΣΠΑ, διασφαλίζουν την συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου.»