Εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή του και όχι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για...

Εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή του και όχι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δίμηνη αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει

Εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή του και όχι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δίμηνη αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει

Σύγχυση τείνει να προκληθεί με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στη σκιά των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για δίμηνη αναστολή της επιβολής του εν λόγω μέτρου.

Κι ενώ εντός της ημέρας αναμένεται, από πλευράς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το δίμηνο πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση στο 23%, εκδίδεται εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου… για την εφαρμογή του μέτρου!

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, ζητείται από τις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε δήλωση μεταβολών, καθώς τίθεται σε ισχύ ο ΦΠΑ 23%.

Όπως είχε ήδη αναφέρει από την Κυριακή το Νews247, στην αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, για δύο μήνες, αποφάσισε να προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, στη σκιά του έντονου κύματος αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η εν λόγω απόφαση.

Με βάση τους υπολογισμούς, η αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία στο 23% ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση των διδάκτρων έως και 2.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος της Σαββαϊδου
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015) και

γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

ΠΗΓΗnews247.gr
SHARE