Δημοτική Αγορά Καρδίτσας: Το μοναχικό, διαφανές κτίριο από το Παρίσι

Δημοτική Αγορά Καρδίτσας: Το μοναχικό, διαφανές κτίριο από το Παρίσι

Ένα κτίριο με γεωμετρία και συμμετρία, απόλυτα ορθολογικό

Δημοτική Αγορά Καρδίτσας: Το μοναχικό, διαφανές κτίριο από το Παρίσι

Σε έναν Δήμαρχο που ο ίδιος έφερε τα σχέδια από το Παρίσι πριν πολλά χρόνια οφείλουμε την ύπαρξη αυτού του όμορφου και σπάνιου για τα ελληνικά δεδομένα κτιρίου στην πόλη μας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ίσως επειδή ουδεμία σχέση δεν είχε η γειτονιά που μεγάλωσα με την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, η πρώτη ανάμνηση που έχω από το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς είναι από τα φοιτητικά μου χρόνια που πηγαίναμε στα μπαράκια του ισογείου της. Κι όμως βρισκόταν εκεί ήδη για 70 περίπου χρόνια! Κατασκευάστηκε μεταξύ 1925 και 1930 επί Δημάρχου Αστερίου Αλλαμανή. Έχοντας το όραμα να «φέρει» ένα δημόσιο κτίριο από την Ευρώπη στην πόλη του, πήγε κι έφερε ο ίδιος τα σχέδια από το Παρίσι! Το κτίριο χτίστηκε σε μία πλατεία όπου γινόταν η λαϊκή αγορά, καθώς οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι ήταν κατειλημμένοι. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι είναι απολύτως τετράγωνο με διάταξη πυραμιδωτή, στέγη από μέταλλο και γυαλί  που στηρίζεται σε φεγγίτη και δομικά στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα  Μάλιστα είναι ένα από τα τελευταία έργα μιας εταιρείας (Hennebique Francois του Coignet) που έφτιαξε πολλά αντίστοιχα από σκυρόδεμα και γυαλί σε όλη την Ευρώπη. Η σύλληψή του κτιρίου είναι επηρεασμένη από τα μηχανικά έργα από σίδερο και γυαλί που προορίζονταν για δημόσια χρήση εκείνη την εποχή.

Το 1987 ο δήμαρχος Δημήτριος Αρχοντής προκήρυξε Διαγωνισμό για την αποκατάσταση του μνημείου, καθώς βρισκόταν σε κακή κατάσταση λόγω της φυσικής φθοράς και οι Καρδιτσιώτες δεν το έβλεπαν σαν αρχιτεκτονικό μνημείο, όπως θα έπρεπε. Στόχος του Δημάρχου ήταν να έχει πολυ-λειτουργικό χαρακτήρα, να λειτουργεί δηλαδή όλες τις ώρες, να περνούν από αυτό καθημερινά όλες οι ηλικίες και να συνδυάζει εμπόριο, ψυχαγωγία και πολιτισμό. Γι’ αυτό και ο Δήμος επέλεξε τη μελέτη που έδινε έμφαση στη διατήρηση της ιστορίας και της ποιότητας του κτιρίου, καθώς και στη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων χαρακτηριστικών της περιοχής. Η παράδοσή του έγινε στις 27 Ιουλίου 1998, επί Δημάρχου Αθανασίου Κανταρτζή. Μετά από πολλά χρόνια ένα κτίριο «από την Ευρώπη» επέστρεψε σε αυτή ως πολιτιστικό μνημείο.Είναι το κτίριο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, με τα μαγαζιά και τις καφετέριες, στο οποίο πραγματοποιείται πληθώρα ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι ένα κτίριο ιδιαίτερα πρωτότυπο και επιβλητικό, μοντέρνο, αλλά και κλασικό.

Αγορά Καρδίτσας (14)
Εσωτερική Άποψη της Δημοτικής Αγοράς
Αγορά Καρδίτσας (15)
Η γυάλινη οροφή της Αγοράς

Το 1992 το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς επιλέχθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με άλλα 39 ευρωπαϊκά κτίρια (από ένα σύνολο 1000 προτάσεων) ως κτίριο που είναι ανάγκη να διασωθεί ως πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Ο Αθανάσιος Κανταρτζής παρέλαβε ένα βραβείο που πιστοποιεί την ένταξη του κτιρίου μεταξύ των μνημείων της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και ένα για την προσπάθεια του Δήμου. Μια δεύτερη διάκριση ήρθε στο πλαίσιο του προγράμματος Rafhael 1997,όπου το κτίριο επιλέχθηκε για χρηματοδότηση για ένα σχέδιο που προέβλεπε την ανάπτυξη εμπορικών και καλλιτεχνικών δράσεων μέσα σε αυτό.

Ευτυχώς για εμάς τους Καρδιτσιώτες κάποιοι άνθρωποι που πέρασαν από την πόλη μας είχαν το όραμα να δημιουργήσουν μια «Αγορά» στην Καρδίτσα και μάλιστα με τη σημασία της αρχαίας αγοράς, δηλαδή ένα χώρο εμπορίου και πολιτισμού. Ας μάθουμε όλοι την ιστορία της πόλης μας και ας εκτιμήσουμε τις ομορφιές της… Κανείς επισκέπτης στην Καρδίτσα δεν πρέπει να φεύγει χωρίς να επισκεφτεί τη Δημοτική Αγορά μας, γιατί σίγουρα είναι ένα μνημείο που αντίστοιχό του δε θα έχει ξαναδεί!

Συντακτική ομάδα Karditsa24