Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στο περιφερειακό συμβούλιο: Επδείνωση της κατάστασης στην υγεία

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στο περιφερειακό συμβούλιο: Επδείνωση της κατάστασης στην υγεία

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στο περιφερειακό συμβούλιο: Επδείνωση της κατάστασης στην υγεία

Συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο η επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας που αφορούσε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στη Θεσσαλία.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Μπούτας αναπτύσσοντας την επερώτηση έκανε αναφορά στα διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα προβλήματα του συστήματος υγείας που ταλανίζουν το λαό της Θεσσαλίας και τα οποία είναι απόρροια των κατευθύνσεων της ΕΕ και των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων. Πολιτικές που εξυπηρετούν τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιούν όλο και λιγότερο τις ανάγκες του λαού. Επεσήμανε πως υπάρχει σαφής επιδείνωση της κατάστασης και πως η λειτουργία του συστήματος έχει αφεθεί στη φιλοτιμία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εκτιμώντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μερίδιο ευθύνης στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του συστήματος Υγείας κάλεσε τον Περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο να μην καλύπτει το υπουργείο αλλά να διεκδικεί λύσεις .Να υιοθετήσει τα αιτήματα των φορέων της περιοχής και να συνταχτεί με τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις. Να αγωνιστεί μαζί τους στην κατεύθυνση της αναχαίτισης των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβληθεί και να διεκδικηθούν πόροι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο υγειονομικό υλικό και η λειτουργία των απαραίτητων υποδομών.
Στην απάντηση του ο κ Αγοραστός αφού εξέφρασε την συμφωνία του με το περιεχόμενο της επερώτησης, απαρίθμησε τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις της περιφέρειας στα τελευταία χρόνια ενταγμένες στο ΕΣΠΑ 2007-13, ωραιοποιώντας στην ουσία την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο. Παραδέχτηκε ωστόσο πως η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.
2. Παρουσιάστηκε από τον κ Περιφερειάρχη η εισήγηση για την περιφερειακή στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας .
Με τη γνωστή τακτική της χρήσης διαφόρων εκβιαστικών διλημμάτων προτάθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της εξαθλίωσης με τη αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων-εργαλείων που ήδη δοκιμάζονται
Από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Μπούτα επισημάνθηκε πως η φτώχια είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόζονται. Πολιτικές που τις στήριξε και στηρίζει και ο κ Αγοραστός , που οδηγούν στην διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στη μαζική φτωχοποίηση του λαού. Όσο κάνουν κουμάντο οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η τύχη του λαού βρίσκεται στα νύχια της καπιταλιστικής οικονομίας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η φτώχια. Τόνισε πως ο δρόμος της ουσιαστικής λύσης περνάει μέσα από ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία και με αναγκαίο όρο την οργανωμένη και συνειδητή λαϊκή παρέμβαση . Αποτελεί επομένως υποκρισία και κοροϊδία να χρηματοδοτούν λύσεις εκείνοι που δημιουργούν τα προβλήματα και είναι προφανές πως δεν το κάνουν χωρίς σκοπιμότητα. .Με βάση αυτό το σκεπτικό η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση