ΕΝΠΕ: Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα

ΕΝΠΕ: Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα

ΕΝΠΕ: Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα

Άμεση λύση του μεταναστευτικού με δραστικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι άλλες συσκέψεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παρουσία τοπικών φορέων.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη σωρεία κινδύνων που πλέον είναι κάτι παραπάνω από ορατοί για την ελληνική κοινωνία όπως η εθνική ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η δημόσια υγεία, ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού κύματος. Εξήγησε επίσης, πως το μέγεθος και η σύνθεση προβλήματος είναι τέτοια, που υποκρύπτουν και κινδύνους οι οποίοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών επανέλαβε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, όπου θα παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω το όραμα της ενιαίας Ευρώπης.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έλαβε ομόφωνα απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.

d10425c

 

Αναλυτικότερα, ο κ. Αγοραστός είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του:
«Το μεταναστευτικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζονται λύσεις τώρα, άμεσα και όχι άλλες συσκέψεις.
Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Θαυμάζουμε ειλικρινά την υπομονή και την αντοχή των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, άλλοι είναι ορατοί ήδη και άλλοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι ο δημογραφικός κίνδυνος, ο κίνδυνος της εθνικής ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής, της δημόσιας υγείας αλλά και ο κίνδυνος που μεταφράζεται στην οικονομία και αφορά το τουριστικό προϊόν. Η λύση είναι η κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό για τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις των ανθρώπινων κοινοτήτων που – ας μην έχουμε αυταπάτες – δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος και ροή των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και έδειξε αδυναμία στο θέμα της οργάνωσης, των υποδομών αλλά και του σχεδιασμού.
Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, άμεσα, ενίσχυση σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, υγεινομική υποστήριξη και πρωτοβουλίες για τη δραστική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης καθώς και ενδυνάμωση της αστυνόμευσης με περισσότερο προσωπικό.

SHARE