Πρ. Παυλόπουλος: Μονόδρομος για την Ελλάδα η πορεία της μέσα στην ΕΕ

Πρ. Παυλόπουλος: Μονόδρομος για την Ελλάδα η πορεία της μέσα στην ΕΕ

Πρ. Παυλόπουλος: Μονόδρομος για την Ελλάδα η πορεία της μέσα στην ΕΕ

Την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και στη συνέχεια μίλησε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι «μονόδρομος για την Ελλάδα η πορεία μέσα στην Ε.Ε. και στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η οποία εγκαινίασε την έκθεση «Μαγεμένες».

«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα«, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον επιτάσσουν ότι η πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή μας πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης«, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας: «Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας«.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο ερώτημα που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα, αν αξίζει τον κόπο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτά τα προβλήματα που έχει, και δήλωσε πως αξίζει και πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και να αγωνιστεί μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για να την αλλάξει.

Επεσήμανε ότι η εμμονή της Ε.Ε. στην αδιέξοδη λιτότητα έχει οδηγήσει σ” άκρως επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και έκρηξη της ανεργίας, ιδίως των νέων και, κυρίως, των νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, προκαλώντας έτσι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο «επιστημονικής προσφυγιάς», αλλά, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «σε καμιά περίπτωση δεν την εγκαταλείπεις, θεωρώντας νομοτελειακές τις, όποιες, σημερινές εσφαλμένες επιλογές της«.

«Αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας«, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Τα άψυχα σώματα στις ακτές της Αλικαρνασσού στοιχειώνουν τη συνείδηση της «αμέριμνης» Ευρώπης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως και στην περίπτωση του μεταναστευτικού, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς τη γειτονική ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας γίνεται, προϊόντος του χρόνου, τόσο περισσότερο αυταπόδεικτη και αδιαμφισβήτητη όσον οι συνήθεις υπότροποι παραχαράκτες και κιβδηλοποιοί της ιστορίας ευτελίζονται προοδευτικώς, υπερβαίνοντας πια τα όρια της γραφικότητας. Κάτι το οποίον οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η διεθνής κοινότητα, εφ’ όσον θέλει να διατηρήσει το κύρος και την αξιοπιστία της«. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θεωρεί «μεγάλο προνόμιο» το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική συγκυρία το έφερε να εγκαινιάσει την επετειακή 80η ΔΕΘ, διότι του δόθηκε η ευκαιρία να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και να αναδείξει τον οικονομικό δυναμισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Τέλος,  εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ που θα τα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός που θα έχει εκλεγεί, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε έναν διαφορετικό βηματισμό και θα έχει ξαναβρεί την αισιοδοξία της.

Β. Θάνου: Η ΔΕΘ αποτελεί παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων της λειτουργίας της 80ης ΔΕΘ, δήλωσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διεξαχθούν άψογα οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο επείγον ζήτημα του μεταναστευτικού, που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και σημείωσε ότι άρχισαν ήδη να υλοποιούνται τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν.»Ευελπιστούμε ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος«, υπογράμμισε.

Για τον θεσμό της ΔΕΘ ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ως «παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν. Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης«.

Νωρίτερα, η κα Θάνου έκοψε την κορδέλα στην έκθεση των «Μαγεμένων» στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου και εκτίθενται τα αντίγραφα των αγαλμάτων.