Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ζητά η Αυστρία

Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ζητά η Αυστρία

Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ζητά η Αυστρία
Φωτό Αρχείου

Την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση ζήτησε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, υπογραμμίζοντας ότι η καλή θέληση της χώρας του δεν μπορεί παρά να έχει μόνον προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρέπει να υιοθετηθεί χωρίς καθυστέρηση μια κοινή πολιτική.

Η Αυστρία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής να διευκολύνει την υποδοχή και τη διέλευση από το έδαφός της χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία από την Ουγγαρία, μισθώνοντας ειδικά τρένα γι’αυτόν τον σκοπό.

«Ένα μέτρο αυτού του είδους δεν μπορεί να αποτελέσει μια λύση», προειδοποίησε ωστόσο ο Φάιμαν, σύμφωνα με δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η Αυστρία προτείνει κυρίως, εκτός από την εφαρμογή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, οι χώρες μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες όσον αφορά την χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Η Βιένη τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας στα σύνορα της ΕΕ κέντρων υποδοχής και διαχωρισμού των προσφύγων και των μεταναστών, μια λύση που υποστηρίζουν και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά δεν δείχνει να έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί την Κυριακή 10.000 πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουγγαρία και διέρχονται μέσω της Αυστρίας για να φθάσουν στο γερμανικό έδαφος, πρωτοφανής αριθμός για μία και μόνη ημέρα, αφού το Σάββατο υποδέχθηκε 7.000, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα, 6.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν φθάσει στο γερμανικό έδαφος και οι περισσότεροι καταγράφηκαν στη Βαυαρία, ενώ άλλοι 4.000 αναμένονται μέχρι το βράδυ.

Οι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι που εγκαταλείπουν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους, γίνονται παντού δεκτοί από εθελοντές που κρατούν πινακίδες με ένα ζεστό καλωσόρισμα (Καλωσήρθατε στη Γερμανία) και τους προσφέρουν νερό, τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και δωράκια.

ΟΗΕ: Διαχειρίσιμη η κρίση

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι η συρροή χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη είναι μία διαχειρίσιμη κρίση παρά το δυσλειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα του ασύλου είναι βαθειά δυσλειτουργικό, λειτουργεί κακά. Ορισμένες χώρες καταβάλλουν το μεγάλο μέρος της προσπάθειας και η προσπάθεια των υπολοίπων είναι ανύπαρκτη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5.

Πάπας Φραγκίσκος: Κάθε ενορία να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων

Έκκληση υπέρ των προσφύγων και της ουσιαστικής αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουν ο κλήρος και οι χριστιανοί πιστοί, απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος.

«Κάθε ενορία να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων, μια ουσιαστική πράξη, στην πορεία προς την έναρξη του αγίου έτους των καθολικών, που ξεκινά τον Δεκέμβριο»,τόνισε ο ποντίφικας, κατά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης λειτουργίας της Κυριακής.

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ευρωπαίους επισκόπους «να στηρίξουν την έκκλησή του αυτή», η οποία απευθύνεται προς τις ενορίες, τους χώρους λατρείας και τις καθολικές, θρησκευτικές κοινότητες.

Ελβετία: Πάγωμα της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας ζητά το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ο πρόεδρος του ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) ζήτησε σήμερα να παγώσει η οικονομική βοήθεια που χορηγεί η χώρα του στην Ουγγαρία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την ΕΕ «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και του σκανδάλου με τους πρόσφυγες».

Ο Κριστιάν Λεβρά εισηγείται επίσης στις αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στην Ελβετία του Όρμπαν, ο οποίος έχει επικριθεί κυρίως για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία ο οποίος έχει στόχο να ανακόψει τη ροή των μεταναστών.

Η Ελβετία καταβάλλει 1,3 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ) σε περίπου 12 χώρες συμβάλλοντας στη διεύρυνση της ΕΕ.

Ισραήλ: Έκκληση της αντιπολίτευσης για φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα έκκληση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να προσφέρει η χώρα καταφύγιο σε πρόσφυγες από τη Συρία λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να τους δεχτεί.

Ο ηγέτης των Εργατικών Ισαάκ Χέρτσογκ, επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σιωνιστικής Ένωσης, έκανε έκκληση στους ισραηλινούς ηγέτες να «απορροφήσουν πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία», έναν γείτονα από τα βόρεια τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί εχθρική χώρα.