Αλ.Τσίπρας: Διεκδικούμε μια πρώτη ευκαιρία για την Αριστερά – Δεν «συμπεθεριάζουμε» με...

Αλ.Τσίπρας: Διεκδικούμε μια πρώτη ευκαιρία για την Αριστερά – Δεν «συμπεθεριάζουμε» με το παλιό

Αλ.Τσίπρας: Διεκδικούμε μια πρώτη ευκαιρία για την Αριστερά – Δεν «συμπεθεριάζουμε» με το παλιό

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για καθαρή εντολή διακυβέρνησης, ώστε η αριστερά να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών, είπε πως το κόμμα του έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με κόμματα με τα οποία δεν έχουν κοινή ιδεολογία, απέκλεισε, όμως, κάθε συνεννόηση με τη ΝΔ και επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Απευθυνόμενος το βράδυ της Δευτέρας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κοζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα μάχης για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

«Ο λαός είναι όρθιος, όλοι είμαστε όρθιοι και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια δεύτερη ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως, αλλά μια πρώτη. Μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά. Γιατί στην πρώτη μας περίοδο, που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες», είπε ο κ.Τσίπρας.

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει δείγμα γραφής για τις αλλαγές που θέλει και μπορεί να κάνει. Ανέφερε ενδεικτικά τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το κυνήγι της φοροδιαφυγής, το γεγονός ότι καταργήθηκε το χαράτσι στα νοσοκομεία, την περίθαλψη των ανασφάλιστων, το «φρένο» στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Τώρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε πιο διαβασμένοι, για να δώσουμε τη μάχη της διακυβέρνησης. Κι ας το κάνω για άλλη μια φορά καθαρό εδώ μπροστά σας: Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας. Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να ανοίξουμε την πόρτα της δημοκρατίας και της συμμετοχής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσίασε χθες στην 80η ΔΕΘ και είπε ότι «συμπυκνώνει τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των αγώνων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Και μαζί με το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει κάθε πρότασή του, είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό».

Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «συμπεθεριάσει» με τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων. Είπε, μάλιστα, πως αυτοί που προτείνουν οικουμενική λύση θέλουν «οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης, οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

«Από τη μια συκοφαντούν, βρίζουν, διαστρέφουν την αλήθεια, και μας εμφανίζουν ως καταστροφή της χώρας, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε. Σε τι; Να σας πω σε τι. Όχι στο πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, γιατί αυτοί τίποτε δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν. Αλλά στα λάφυρα φίλες και φίλοι. Στη μοιρασιά. Θέλουν να μας πνίξουν σε ένα πολιτικό χυλό», είπε.

Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν κατάφερε να πετύχει όσα επιδίωκε με τους δανειστές επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο μαχητής όταν πέφτει να μπορεί να σηκωθεί και να συνεχίσει τη μάχη.
«Κι αν κάποιοι δραπέτευσαν από τις γραμμές μας μπροστά στις δυσκολίες. Κι αν κάποιοι επιμένουν ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξουμε την καταστροφική ρήξη από την δύσκολη συμφωνία. Ας μην ξεχνάμε το βασικό: Καμιά απογοήτευση, καμιά αμηχανία, καμιά ιδιώτευση, καμιά διάσπαση, δεν πρόκειται να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Σε ποιον θα εμπιστευτούμε τις τύχες της χώρας; Σε κείνους που την έθαψαν στο χαντάκι; Ή σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν για να τη βγάλουν;»

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: «Ανάπτυξη για τη ΝΔ του Μεϊμαράκη, του Σαμαρά, του “Αδωνι, του Κυριάκου, είναι οι απολύσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η λιτότητα στην πιο άγρια μορφή της, η παντοδυναμία του κεφαλαίου απέναντι στην εργασία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξερίζωμα του αγρότη».