Τι πρέπει να προσέξετε στις σχολικές τσάντες των παιδιών σας

Τι πρέπει να προσέξετε στις σχολικές τσάντες των παιδιών σας

Τι πρέπει να προσέξετε στις σχολικές τσάντες των παιδιών σας

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η καινούρια σχολική χρονιά και ήδη οι περισσότεροι γονείς έχετε βγει στα μαγαζιά για να αγοράσετε τα απαραίτητα σχολικά είδη και την πολυπόθητη για το παιδί σας σχολική τσάντα.

Πέραν όμως από το σχέδιο που θα επιλέξει το παιδί σας, εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να ελέγξετε αν η τσάντα τηρεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να είναι άνετη και να μην επιβαρύνει το σώμα του παιδιού αλλά και να φροντίσετε να την φοράει με το σωστό τρόπο.

Ποιος τύπος σχολικής τσάντας είναι πιο κατάλληλος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό θα ήταν να αποφύγετε να αγοράσετε την τσάντα που έχει μόνο ένα λουράκι διότι μια τέτοια τσάντα σπρώχνει τον έναν ώμο προς τα κάτω με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στον λαιμό, στον ώμο και στην πλάτη. Συνεπώς είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια σχολική τσάντα με δυο λουράκια τα οποία να είναι ενισχυμένα με αφρώδες υλικό ώστε να μην τραυματιστούν οι ώμοι του και να μοιράζεται το βάρος μεταξύ των δύο ώμων.

Για παιδάκια μικρότερης ηλικίας υπάρχουν στο εμπόριο και σχολικές τσάντες με ροδάκια, οι οποίες θεωρούνται ιδανικές καθώς δεν επιβαρύνουν καθόλου την πλάτη του παιδιού.

Τι βάρος πρέπει να έχει μια σχολική τσάντα;

Αρχικά, καλό θα ήταν να μοιράσετε το βάρος σε όλες τις τσέπες της τσάντας.

Είναι πολύ σημαντικό η σχολική τσάντα να μην είναι πολύ βαριά για να μην επιβαρύνεται η πλάτη του παιδιού.

Συγκεκριμένα το βάρος της σχολικής τσάντας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% -15 % του σωματικού βάρους του παιδιού. Για παράδειγμα εάν ένα παιδί ζυγίζει περίπου 30 κιλά, το βάρος της σχολικής του τσάντας θα πρέπει να είναι 3 έως 4,5 κιλά το πολύ.

Εάν τα παιδιά κουβαλούν μεγαλύτερο βάρος, πέραν της σοβαρής επιβάρυνσης της πλάτης τους, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να χάσουν την ισορροπία τους, να πέσουν και να τραυματιστούν.

Πώς να πρέπει να φοράει σωστά την τσάντα το παιδί σας;

Σιγουρευτείτε αρχικά ότι το παιδί φοράει και τα δυο λουράκια στους ώμους του.

Σφίξτε τα λουράκια τόσο ώστε να μην είναι σφιχτά στους ώμους του παιδιού και η τσάντα να εφάπτεται στο σώμα, περίπου στη μέση και ψηλά στην πλάτη του.

Όσον αφορά την σχολική τσάντα που έχει ροδάκια, θα πρέπει να προσέξετε το ύψος του χερουλιού να είναι στο κατάλληλο ύψος για να μην αναγκάζεται το παιδί να σκύβει όταν τη σέρνει.

Καλή Σχολική Χρονιά!