Αγωνιούν οι αγρότες για τις πληρωμές. Αναμένεται νέα διευκρινιστική ανακοίνωση την Παρασκευή...

Αγωνιούν οι αγρότες για τις πληρωμές. Αναμένεται νέα διευκρινιστική ανακοίνωση την Παρασκευή για όσες πραγματοποιηθούν από 7 έως 14/9

Αγωνιούν οι αγρότες για τις πληρωμές. Αναμένεται νέα διευκρινιστική ανακοίνωση την Παρασκευή για όσες πραγματοποιηθούν από 7 έως 14/9

Με το σταγονόμετρο δίνονται από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οι πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες «προεκλογικές» πληρωμές. Αν και χθες ανακοινώθηκε νέο χρονοδιάγραμμα – που συμπεριλάμβανε τις πληρωμές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως 14/9 – δεν δόθηκαν πληροφορίες, ούτε για το συνολικό ύψος των πληρωμών (εννοείται ότι δεν αναφέρθηκαν ούτε τα επιμέρους ποσά ανά κατηγορία) αλά ούτε και ο αριθμός των δικαιούχων. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν σήμερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, ο λόγος που δεν έχει περισσότερες πληροφορίες η ανακοίνωση είναι διότι οι καταστάσεις των ονομάτων που θα πληρωθούν (άρα και τα ποσά που τους αντιστοιχούν) είναι ακόμα στις κατά τόπους ΔΑΟΚ και τα επόμενα 24ωρα αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα σταλούν προς πληρωμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ (και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά οι λίστες θα πρέπει να σταλούν στις τράπεζες) πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνουν πληρωμές εντός εβδομάδας. Η είδηση της ημέρας είναι όμως ότι την ερχόμενη Παρασκευή 11/9 θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο στην οποία θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που ζητάμε να μάθουμε αυτές τις ημέρες.

Ο ΑγροΤύπος ωστόσο έχει απευθυνθεί από την πρώτη ανακοίνωση (την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης) στον Οργανισμό Πληρωμών του ΥΠΑΠΑΝ (ΟΠΕΚΕΠΕ). Παρόλα αυτά η μόνη… λακωνική πληροφόρηση που είχαμε είναι ότι «θα ισχύσει ότι ανακοίνωσε το Υπουργείο». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε το χρονοδιάγραμμα Αποστόλου δεν ξεκίνησε καλά αφού η πρώτη πληρωμή που είχε προγραμματιστεί και ήταν αυτή των υπολοίπων της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011 ύψους 2 εκατ. ευρώ από 27/8 έως 3/9 δεν έγινε ποτέ.

Αντ’ αυτού ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι στις 3/09 έγινε μια πληρωμή για την «Εξόφληση Ενιαίας Ενίσχυσης 2011» με το ποσό των… 249.949,43 ευρώ σε 478 δικαιούχους. Με απλά μαθηματικά υπολείπονται ακόμα 1.750.057 ευρώ σε… άγνωστο αριθμό δικαιούχων.
Επιπλέον την ίδια ημέρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την πληρωμή για «Πρόσθετη Ενίσχυση για σκληρό σιτάρι 2011» με το ποσό των…9.198,85 ευρώ σε 23 δικαιούχους, πληρωμή για την «Πρόσθετη Ενίσχυση για πιστοποιημένη ελαιοκαλιέργεια 2011» με ποσό… 280,80 ευρώ σε 1 δικαιούχο (!) και τέλος Πληρωμή για το Μέτρο 132 «Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για την ποιότητα Τροφίμων» με το ποσό των 29.801,28 ευρώ σε 41 δικαιούχους.

Επιπλέον χθέςτο μεσημέρι ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι εξής πληρωμές:

Πληρωμή για το Μέτρο 132 «Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για την Ποιότητα Τροφίμων» με το ποσό των 44.184,34 ευρώ σε 47 δικαιούχους
Πληρωμή για το Μέτρο 121 «Σχέδια Βελτίωσης» με το ποσό των 28.850,00 ευρώ σε 1 δικαιούχο
Πληρωμή για Ενιαία «Στρεμματική Ενίσχυση Ελαιώνων» με το ποσό των 67.700,77 ευρώ σε 401 δικαιούχους.
Οι πληρωμές που λείπουν από το νέο χρονοδιάγραμμα
Εκτός από την έλλειψη πληροφοριών για τις επερχόμενες πληρωμές (στην χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ που μπορείτε να δείτε εδώ) ένα άλλο στοιχείο που ανησυχεί τους δικαιούχους των πληρωμών είναι ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά για σημαντικές πληρωμές όπως η εξισωτική αποζημίωση, η βιολογική κτηνοτροφία, οι πληρωμές στους πρώην καπνοκαλλιεργητές του Μέτρο 214 (αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες) για τις οποίες οι δικαιούχοι προειδοποιούν με διαμαρτυρίες ακόμα και στην Αθήνα.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες πολύ δύσκολα το σύνολο των πληρωμών μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας για την ενιαία ενίσχυση όταν και εφόσον τελικά πληρωθεί στο πλάνο του ΥΠΑΠΕΝ είναι να δοθούν περίπου 22 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα (2011, 2012 και 2013)
Για τα Σχέδια Βελτίωσης ο προγραµµατισµός είναι για 30 εκατ. ευρώ περίπου
Για την Εξισωτική αποζηµίωση του 2014 το ποσό που προβλέπεται ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ. Για υπόλοιπα από παλιές εξισωτικές (2008-2013) ανακοινώθηκαν 15 εκατ. ευρώ
Όσον αφορά τη Βιολογική κτηνοτροφία θεωρείται πρακτικά αδύνατο να πληρωθεί μέχρι 18/9 (ανακοινώθηκαν 28 εκατ. ευρώ) αφού για να ξεκινήσει η πληρωµή πρέπει να βρεθεί λήση στα βοσκοτόπια.
Σχετικά με την Βιολογική γεωργία, το υπουργείο προβλέπει πίστωση 5 εκατ. ευρώ για αγροπεριβαλλοντικά, στα οποία περιλαµβάνεται µόνο η βιολογική γεωργία του 2012.
Τέλος για τη Νιτρορύπανση όπως όλα δείχνουν πάει για μετά τις εκλογές