Κώστας Τσιάρας: Η χώρα καταρρέει με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Τσιάρας: Η χώρα καταρρέει με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Τσιάρας: Η χώρα καταρρέει με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Προκηρύσσονται εκλογές, και είναι σαν να σταματάει ο χρόνος: το μοναδικό θέμα είναι πλέον οι πολιτικοί διαξιφισμοί και οι πολιτικές εξελίξεις. Όμως, δυστυχώς για την χώρα σε μια συγκυρία τόσο εύφλεκτη όσο η παρούσα, ο χρόνος δεν σταματάει καθόλου. Τα προβλήματα συνεχίζουν να προκύπτουν, να αυξάνονται, να εκρήγνυνται. Τα κρατικά ταμεία να είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η εγκληματικότητα να αλωνίζει, οι ευκαιρίες να χάνονται.

Μέγα πρόβλημα, το μεταναστευτικό–και το προσφυγικό, αλλά μη γελιέστε: από τις πολλές χιλιάδες των ανθρώπων που καταφθάνουν στη χώρα συνεχώς, μόνο ελάχιστοι είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου χρήζοντες άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι είναι απλώς λαθρομετανάστες που βρήκαν την ευκαιρία. Μπορεί στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην έχει γίνει ακόμα αισθητό στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα που έρχεται, αλλά η επικράτεια τίθεται σε θεμελιώδη ανισορροπία: κάποια από τα νησιά των συνόρων έχουν πλέον… υπερπολλαπλάσιους λαθρομετανάστες σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων! Και, αν δεν επιλυθεί γρήγορα το πρόβλημα, και αν η Ευρώπη επιμείνει στην διατήρησή τους εντός Ελλάδος, αυτό το πρόβλημα δεν θα ανήκει «στα νησιά», αλλά σε όλη την επικράτεια. Άλλα νησιά είναι στο όριο της κατάρρευσης, με πολλές χιλιάδες ανθρώπων να κοιμούνται στους δρόμους, στις πλατείες. Όσο ακόμα το να κοιμηθείς στους δρόμους και τις πλατείες είναι εφικτό, διότι σε λίγο έρχεται ο χειμώνας, και οι πολλές χιλιάδες άνθρωποι, εάν παραμείνουν στα νησιά, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να μπουν σε κλειστούς χώρους, ενδεχομένως και με την βία εάν αυτό δεν τους επιτραπεί.

Φυσικά, έχουμε συναίσθηση του ανθρώπινου δράματος και των προσφύγων και των λαθρομεταναστών. Έχουμε επίσης όμως συναίσθηση και των δυνατοτήτων της χώρας για την φιλοξενία τους και τον χειρισμό της κατάστασης: οι δυνατότητες της χώρας δεν εξαντλούνται απλώς, αλλά έχουν προ πολλού εξαντληθεί πέραν κάθε ορίου.

Και όσο ο κρατικός μηχανισμός απουσιάζει, η βία επωάζεται.

«Κρατικός μηχανισμός;» Ποιός κρατικός μηχανισμός; Όσοι τον είχαν μέχρις προ ολίγων ημερών έχουν ως αποκλειστική μέριμνα την επανεκλογή τους, ενώ αυτοί στους οποίους έχει προσωρινά ανατεθεί δεν έχουν εκ των πραγμάτων ούτε την νομιμοποίηση για πολιτικές αποφάσεις μεγάλου βεληνεκούς, όπως η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Και το μεταναστευτικό, στην πρωτοφανή του όξυνση, είναι ένα μόνο από τα προβλήματα επιταχυνόμενης κατάρρευσης της χώρας στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι δείκτες καταρρέουν. Ακόμα και στην έξοδό του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει τη χώρα. Οι πράξεις του ενεργούν και πέραν της φυγής του. Είναι πλέον συνώνυμος της κατάρρευσης, της παρακμής, της αποδιοργάνωσης.

Διότι οι ευθύνες για ό,τι συμβαίνει γύρω μας δεν είναι αόριστες, έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας (και Πάνος Καμμένος, διότι δίπλα στον βασιλικό…). Και είναι πολύ εύκολο να περιγραφεί ο Αλέξης Τσίπρας σε μία πρόταση: είναι ο άνθρωπος που δεν πρέπει με τίποτα να ξαναβρεθεί στο τιμόνι αυτής της χώρας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι μόνο για να την αποτελειώσει.